Brrr. De ochtend- en avondkilte overviel ons in de voorbije maand. Noodzakelijke regenval voor de natuur. Maar toch kon die het verwelken van ons rendement niet tegenhouden. Ja, de renteverhogingen snijden diep en de inflatie lijkt nog lang niet beteugeld. Ze klokte af op 11,27 % in de voorbije maand. En dat vreemde mannetje in het Kremlin organiseerde een referendum in op Oekraïne veroverde gebieden, terwijl hij in eigen land een gedeeltelijke mobilisatie afkondigde en als een kat in het nauw richting Westen piepte. Of hij ook verantwoordelijk is voor de sabotage aan de gasleidingen in de Baltische Zee is nog geen uitgemaakte zaak. Bewijzen hierrond ontbreken nog.
Verder stond ook het Verenigd Koninkrijk in de picture deze maand. Een nieuwe premier, het overlijden van een decennialang in dienst zijnde Queen, het wennen aan het God save the King, een scherpe daling van het Britse Pond en omstreden belastingmaatregelen. Allen deden ze flink hun best om de verkiezing van de uiterst rechtse Giorgia Meloni in Italië uit het nieuws te houden. De versterking op rechts doet sommigen vrezen voor een schisma binnen Europa. Anderen wijzen eerder op uitholling van zogenaamde Europese waarden als ‘mensenrechten’ en ‘democratische principes’
Beleggers diep in het rood.
Allemaal elementen die er toe geleid hebben dat de rendementen van onze beleggingen verder de dieperik indoken. Tot aan het moment dat ze opnieuw koopwaardig waren/worden? Dat valt af te wachten. Wat zwaar ineenzakte kan herrijzen. Maar herrijzen is geen zekerheid. Lang langs de lijn kabbelen of zelfs nog scherp achteruit boeren behoort eveneens tot de mogelijkheden in een onbekende toekomst.
De sterke rentestijgingen zijn het nefastst voor wie in bestaande obligaties belegde. Rendementsverliezen daar evenaren deze van veel aandelen. Maar obligaties waren in de ogen van veel beleggers minder risicovol dan aandelen. Iets wat momenteel moeilijk te geloven valt. De scherpe koersval bij aandelen is uiteraard ook geen pretje. Maar aandelen kunnen op korte termijn opveren (kunnen, dus geen zekerheid). Iets wat niet tot de kunstjes van obligaties behoort.
Er is inmiddels al 1 bank die het aandurft om de rentevergoeding aan zijn klanten op te trekken. Met name CKV, een kleine regionale bank uit het zuiden
van West-Vlaanderen. Daar springt de rentevergoeding van 0,11 % (aangroei+ getrouwheid te samen) naar 0,70 %. In tijden van grote inflatie is dit schijnpositief. Maar natuurlijk beter dan wat wij met onze portefeuille (en vele anderen) tot heden over het lopende jaar verloren hebben.
De concrete cijfers? Tja, ze zijn wat ze zijn en ze kleuren diep rood. Zo staat de eigen portefeuille op een YTD (vanaf jaarbegin)-rendement van – 19,25 %. Jawel, brrr. En echt troostend is het niet dat talrijke beursindexen in de buurt van dit resultaat of nog slechter presteren.