De maand september is vaak een opstartmaand. Na de relatieve rust van de vakantieperiode, starten de scholen & de bedrijven weer op. In Nederland wordt de Troonrede voorgelezen.
In België neemt het parlement zelfs nog iets later zijn taak terug op. Internationaal is er politiek terug aandacht voor de budgetproblemen in de VS, waar de Democraten en de Republikeinen elkaar liever wurgen dan in oplossingen te voorzien. In Europa was er vooral windstilte omdat iedereen op de uitslag van de parlementsverkiezing in Duitsland gewacht heeft.
Op financieel vlak was er in de eerste helft van de maand een zekere herademing omdat Bernanke de tapering met enkele maanden uitgesteld heeft en de gemakkelijke geld dus nog even verder kon blijven rollen. Maar naar het einde van de maand kwam er terug wat meer realisme en voorzichtigheid in de hoofden. Her en der verschijnen er zelfs berichten over aanstaande crashes.
Reden hiervoor is dat de schuldengraad door de crisis sterk opgelopen is en de meeste ontwikkelde landen voor een loodzware (onmogelijke?) afbetaling ervan staan. Of werpt het imago van Oktober (de crashmaand) zijn schaduw vooruit?
Eens de regering in Duitsland op de been zou er normalerwijze wat meer doortastendheid in het Europese financiële beleid kunnen komen. Behoort het kunstmatig bevriezen van evoluties spoedig tot het verleden? Dan kunnen verdere -drastische ?- stappen voor eenmaking van banken- en financiële markt gezet worden.
En ondertussen is ook het 5e milieurapport van het IPCC gepubliceerd. Dit rapport stelt nog maar eens dat de klimaatverandering voornamelijk door mensen veroorzaakt is en dat er dringend iets gedaan moet worden of de opwarming van de aarde loopt verder uit de hand.
De financiële kosten voor het tegengaan van de klimaatverandering zullen steeds hoger oplopen, zo men nalaat om dit aan te pakken. En ogenschijnlijk voelt niemand zich echt geroepen om een krachtdadig langetermijnbeleid te ontwikkelen dat de strijd tegen opwarming echt aanpakt. In Rusland schiet men op activisten van Greenpeace (de boodschappers) . Het eerste vrachtschip dat door de Noordelijke Ijszee vaart vervoerde – kan het symbolischer? – vervuilende steenkool.
Om de vervuiling tegen te gaan zou een flink pak van de fossiele brandstoffen in feite niet meer opgepompt mogen worden. Stilaan zijn er naast individuen ook financiële instellingen, die om die reden hun investeringen wegtrekken van traditionele bedrijven als Shell, BP en consoorten.
Onze eigen portefeuille schoot deze maand op de hierboven beschreven golven omhoog. Er is een stevige winst bijgeschreven, waardoor het rendement sinds begin dit jaar nu op 10,33% staat. U vindt ze hier (scrollen tot aan de excellbestanden) op de website van Coverbel.
Dergelijke opstoot is in feite ongewoon. Alle 19 fondsen die er in opgenomen zijn gingen er op vooruit. We beleefden dus een echte Indian Summer in onze portefeuille. Dergelijke tendensen blijven echter nooit duren. Onze verwachting is dat we nu wellicht enkele weken stagnatie (tot achteruitgang) zullen ervaren. Tot duidelijk is of Europa de crisis verder kan bedwingen en Amerika niet ontspoort. Maar dit is natuurlijk een persoonlijke inschatting en zeker geen bindende stelling.
We gaan ervan uit dat onze portefeuille op langere termijn de wind in de zeilen blijft hebben, gezien ze inzet op niet te ontwijken maatschappelijke evoluties naar meer duurzaamheid, transparantie en ethiek. Maar ze is op korte termijn zeker niet immuun voor de onzekerheid die momenteel in de markt aanwezig is.
In die zin is het tekenend dat grote kleppers als Carmignac Patrimoine er al enkele maanden blijkbaar niet meer in slagen om waarde te creëren. Of overtuigt een rendement van + 0,52 op 9 maanden tijd (01/01/2013-26/09/2013) jou?
Volatiliteit is dus echt een beetje zoals op zee varen. Zonder wind en golven ga je niet vooruit. Maar met wind en golven kan het plots erg vlug gaan. Vooruit, maar ook achteruit. Een nat pak hoort daar af en toe bij. Maar met een degelijk schip (onze eigen portefeuille bestaat uit 19 verschillende fondsen, die elk op hun beurt investeren in een pak verschillende bedrijven) geraak je meestal uiteindelijk wel op bestemming.
En als andere stevige schepen vlugger varen of plots achterblijven, hoeft dit niet noodzakelijk te betekenen dat het ene beter is dan het andere. Op een oceaan is de weersgesteldheid ook niet overal gelijk. Het komt er op aan uw eigen koers uit te zetten en u aan de consequenties ervan te houden.