Gestaag naar omlaag.
Neen, er kwam deze maand geen crash. Maar daarmee is het meest positieve wel verteld. Tenzij er nog cryptomunten in je portefeuille staken. Want Bitcoin heeft zijn hoogste punt sinds meer dan 1 jaar bereikt.
Het duidt er op dat er veel onzekerheid is over de klassieke financiële – en economische situatie. De rentes lijken voor langere tijd hoger te zullen staan dan eerder gedacht, het aantal falingen stijgt, schulden van landen lopen op, … . De “wall of worries” is hoog. Hij lijkt te hoog om hem te beklimmen. De VIX index steeg even boven de 20 (+ 20 wordt gezien als een aanduiding van een onrustige markt. 30 of hoger wijst op paniek).
De beurzen reageren en schakelen verder in achteruit. De eerder a-typische BEL20 -index (a-typisch wegens geen pure techspelers, de groeimotor van de laatste jaren) verliest verder terrein. Per 31/10/2023 stond deze op -10,27 % in vergelijking met het jaarbegin. Maar ook de van tech verheven NASDAQ daalt sinds begin augustus. Hoewel die op dit moment in vergelijking tot 01/01/2023 nog goed in de plus staat.
In de pers lezen we dat beleggers op weg zijn naar de uitgang. Zolang dat niet massaal gebeurt ontstaat er geen paniek. Maar de toestand is zorgelijk. De ECB en Amerikaanse centrale bank staan voor cruciale maanden: inflatie verder beteugelen of de teugels lossen voor een heropleving van de economie?.
Ook in de eigen portefeuille.
Onze eigen portefeuille is natuurlijk niet ongevoelig voor wat er in die buitenwereld gebeurt. Waar ze in september al waarde verloor, is dit deze maand terug het geval. We bengelen dicht tegen de 0 % rendement (sinds 01/01/2023). In concreto staat er YTD nog slechts + 0,18 % op de balans. En dit nadat 2022 reeds een barslecht jaar was.
Onze portefeuille is er 1 van “buy and hold”. Vasthouden aan een strategie is daarom niet altijd winnen: “sometimes you win, sometimes you loose“. Optimisten maken daar “sometimes you win, sometimes you learn” van.
Ken jezelf. Of leer jezelf kennen.
Vastrentende producten worden weer aantrekkelijk. Een positie die ze de voorbije jaren niet hadden. Momenten als vandaag -en zeker als het nog slechter zou gaan- zijn echte momenten waarop je jezelf leert kennen als belegger. Raak ik in paniek en verkoop ik? Kan ik de neiging om te verkopen weerstaan en wacht ik af? Vind ik het een goed moment om juist nu bij te kopen? Behoud ik mijn vertrouwen in de eigen strategie en de keuze die ik maakte? Wil ik radicaal het roer omgooien en neem ik hiermee mijn verlies? … .
Welke accenten in de toekomst?
Stilaan moet ik beginnen denken aan de opbouw van de modelportefeuilles voor 2024. Het zal een moment van keuzes maken zijn.
- Komen er weer obligaties in die portefeuilles?
- Reduceer ik het risiconiveau in de gebalanceerde – en dynamische portefeuilles?
- Komt er meer of minder Europa in de portefeuilles?
- Neem ik Emerging Markets fondsen terug op?
- …
Het ziet er naar uit dat er duidelijker keuzes dienen gemaakt te worden. Per slot van rekening was het de voorbije jaren relatief makkelijk: vastrentende producten boden geen enkel groeiperspectief. Er mocht dus duidelijk een overgewicht van pure aandelenfondsen in de modelportefuilles steken. Maar is dit nu nog zo?
In de eigen portefeuille wordt ook volop gewed op aandelenfondsen. En dan specifiek fondsen met aandacht voor ESG. En hoewel er steeds meer aandacht komt voor duurzaam beleggen, is de aandacht daarvoor -vooral in de VS- toch meer en meer gecontesteerd. Vanuit een lange termijn-perspectief zijn 1 of meerder jaren negatieve opbrengsten -zolang we niet echt een crash meemaken- echter in mijn opvatting accepteerbaar. Maar leuk is natuurlijk anders.