Blijkbaar staat er zoveel geld aan de kant. Te wachten op investeringen. Iedere dip wordt aangegrepen om toch in te stappen. Waarna de koers terug de hoogte ingaat. De inzinking van de markt in september was van korte duur. De rendementen veren weer op. De double digits zijn terug. Terecht?
Tegennatuurlijke stijging?
Nochtans zijn er genoeg elementen om voorzichtig te zijn.
- De inflatie zwol deze maand aan tot 4,16% op jaarbasis. Het hoogste cijfer in 13 jaar, veroorzaakt door de flink gestegen energieprijzen.
- in diverse bedrijven is er tekort aan onderdelen. De chipsindustrie kan niet vlug genoeg produceren, waardoor de wachttijden voor nieuwe auto’s, nieuwe computers, … oplopen.
- de coronacijfers breken weer uit, waardoor mondmaskerplicht en thuiswerk terug gestimuleerd worden. De cultuurbeleving en het horecabezoek boeren inmiddels weer achteruit.
- ….
En dan staat ook nog de klimaatcrisis voor de deur. COP26, de klimaatconferentie in Glasgow, wordt gezien als de top van de allerlaatste kans. De temperatuurstijging beperken tot 1,5°C (akkoorden van Parijs) lijkt een utopie. Algemeen wordt aangenomen dat we afstevenen op stijging van 3°C. De tijd om de kansen te keren verkleint. Wetenschappers vinden dat de omslag moet gebeuren in de komende 8 jaar. Met andere woorden: we moesten al bezig zijn.
Doorgaan met uitstelgedrag rond klimaatmaatregelen?
Maar in de praktijk kijken we met zijn allen nog teveel katten uit de boom: politici, het bedrijfsleven, de gemiddelde consument. Iedereen verwacht initiatief van de ander.
Zelfs in de wereld van het verantwoord beleggen leeft dit gedrag. CDP maakte bekend dat minder dan 1 procent van de beleggingsfondsen zich organiseerde om in overeenstemming te zijn met de maximale opwarming volgens de akkoorden van Parijs. Op 16.500 beleggingsfondsen bleken er slechts 102 hun beleggingsbeleid afgestemd te hebben op een temperatuurstijging van max. 1,5 °C. In totaal 158 fondsen bleven een stuk onder de 2 °C stijging. Maar bij ongeveer de helft (+8.000) van de onderzochte fondsen stevent het beleggingsbeleid af op een stijging van de temperatuur van meer dan 2,75 °C.
Er zal dus op korte termijn meer dan 1 tandje bijgestoken moeten worden. En als alles gebald moet gebeuren kan dit tot economische- en financiële schokken leiden.
Onze portefeuille veerde op.
In september was er een relatief grote daling van het rendement op YTD-basis. Maar die werd nagenoeg volledig teniet gedaan in deze maand. De portefeuille klopt nu af op + 14,32 % (YTD).
Omdat statistisch gezien de maanden november en december maanden zijn waar veel geld naar beleggingen vloeit, lijkt het er op dat 2021 zal uitgroeien tot een erg positief verhaal.
Maar, laten we het voorlopig houden op goede vooruitzichten. De koers is nog niet gereden. En net voor de meet is een zwieper ook nog steeds mogelijk.