geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

de eigen portefeuille in mei 2023


In de VS

De lente liet lang op zich wachten, maar vanaf midden mei werd het alsnog behoorlijk warm. In Amerika lijkt de bankencrisis een pauze te nemen. Alhoewel het spook van het schuldenplafond mogelijk de aandacht afgeleid heeft. Op de valreep lijkt er een tijdelijke oplossing in de maak: een zoveelste verhoging.

Het VS-schuldenplafond: niet rimpelloos op te lossen.

Tot ? 2025? Een moment waarop de bom van onbetaalbaarheid barst en blijkt dat de keizer geen kleren aan heeft? De gevolgen zouden alvast gigantisch zijn. En dit over de ganse financiële – en economische wereld. Laten we hopen dat dat dit zich niet voordoet.

Beleggers nemen een voorschot op de beloften van AI

Eveneens in de VS blijkt dat de stroomversnelling rond Artificiële Intelligentie nu ook weerspiegeld wordt in de koersen van bedrijven die hier garen bij zouden spinnen. De technologiesector, die vorig jaar in de lappenmand leek verzeild te zijn geraakt (en de zwaarste koersverliezen optekende), veert ongemeen op. De beurskoers van NVIDIA, die gigant in grafische kaarten, steeg de stratosfeer in.

In Europa

In Europa (en België)  daalde de inflatie een beetje. En in België klonk de roep op stijging van de rentes op spaarrekeningen harder. Zowel klanten als politici vinden dat banken hier kansen op klantvriendelijkheid laten liggen. De banken zelf argumenteren dat ze jaren lang met verlies werken op de spaarrentes. En dat ze nu heel wat kredieten uitstaan hebben aan rentes die momenteel veel te laag zijn, waardoor ze ook geen geld verdienen.  Verder is er veel geroezemoes rond recessie, een nakend einde van harde renteverhogingen door ECB en FED.

Bij fondsen en in de eigen portemonnee

Die evoluties weerspiegelen zich in de rendementen die we bij diverse fondsen optekenden. De obligatiefondsen boerden achteruit. Bij gemengde fondsen was er een gemengd beeld. Veel aandelenfondsen schoten echter met procenten vooruit. De Emerging market-fondsen klommen daardoor meestal uit hun negatieve opbrengt (YTD), de technologiefondsen verdubbelden +/- hun rendement sinds 01/01/2023. Zelfs fondsen gericht op klimaat en carbonvrije energie koersten omhoog. Een exacte reden hiervoor is niet dadelijk aan te geven (tenzij de naweeën van de Amerikaanse IRA-Inflation Reduction Act-).

Dit alles is ook duidelijk af te lezen in de evolutie van onze eigen portefeuille. Ook daar schoot het rendement omhoog. Waar ze eind april afklokte op een rendement van 6,10 %, is dit YTD-rendement amper 1 maand later doorgestegen naar 7,79 %.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *