Zo, daar bevinden we ons nu: in de 2e golf van de corona-pandemie. Sinds enkele dagen werd de contactbubbel terug kleiner en is het dragen van het mondkapje veralgemeend. Dit in een wereld waar we in ons land de contact tracing maar niet opgestart krijgen.
Solden slecht gestart.
De solden werden met een maand uitgesteld. Nu ze beginnen is de funshopping terug verboden en ingeruild voor de runshopping. Het ziet er naar uit dat de horeca en kleinhandel alvast opnieuw vertrokken zijn voor moeilijke maanden. Afwachten of de huidige beleidsmaatregelen volstaan om straks het schooljaar terug op een normale wijze op te starten.
Europa 1 in schulden?
In de financiële wereld viel de voorbije maand vooral de Europese beslissing op om met grote (deels geleende middelen) de strijd tegen de economische terugval aan te gaan. Na heel wat gekibbel werd het principe aanvaard dat ook schulden door Europa (niet langer door landen apart) gemaakt kunnen worden. En kan men de gelden -binnen bepaalde normen- doorschuiven naar de meest noodlijdende gebieden. Een nieuw schuldniveau, nog verder weg van de individuele burger. Sommigen vinden dat dit de Europese integratie bevorderd.
Presidentsverkiezing werpt zijn schaduw vooruit.
De Europese move versterkte alvast de € tegenover de $. Mogelijks hielp daarbij ook de lamlendige reactie van de VS-federale overheid mbt. Covid-19 en de verdere polarisatie in de Black Lives Matters-kwestie. Door dit alles ziet het er (voorlopig) naar uit dat niet Trump straks opnieuw verkozen wordt, maar dat de eerder kleurloze Joe Biden binnen enkele maanden de nieuwe president wordt. De eerste scherpte alvast zijn handelsoorlog met China terug aan. Kwestie van daadkracht of eerder aandacht afleiden?
Kloof tussen economische – en financiële vooruitzichten.
De financiële markten stegen in juli lichtjes verder door. Maar naar het einde van de maand toe, leek het er op dat er terug afgeremd werd. Nu een 2e golf van corona opsteekt wordt meer en meer het idee verlaten dat het economisch herstel in een V-vorm zal verlopen.
Maar er gaapt vaak een kloof tussen de economische realiteit én de financiële markten. Het geloof dat er geen alternatief is voor beursbeleggingen (hoewel goud ook aan een opgang bezig is) nu alle overheden extra geld creëren, kan evengoed de koersen verder laten stijgen. Zie maar naar de koersevolutie van het aandeel Tesla, waar zogenaamde Robinhoodbeleggers tuk op zijn.
De eigen portefeuille klauterde terug iets verder uit het moeras. Op jaarbasis staat ze nu op – 2,91 %. Na de zware schol van maart ll. krabbelt de eigen portefeuille weer recht. Maar niets garandeert dat deze beweging op korte termijn blijft duren.