In een maand waarin de hoofden van de bevolking meer op vakantie (en voor het mannelijk deel vaak ook op sport) staat, zijn er sommigen die het toch nodig vinden hun eigen portefeuille te beschermen.
Zo was het opvallend dat de Russische president Poetin het opnam tegen windenergie. Als 3e grootste producent van olie en grootste gasleverancier ter wereld, ziet hij wellicht in hernieuwbare energie een bedreiging. Dat het land tot heden deze boot miste zal ook wel niet vreemd zijn aan zijn oprisping. Zijn vriend D. Trump stak aan de andere kant van de oceaan dan weer een pluim op eigen hoed: als beste milieubeschermer is zijn land koploper in onder meer het terugschroeven van CO2-uitstoot. Tiens, klimaatopwarming was dat niet een hoax in zijn opvattingen? Maar alles voor een herverkiezing blijkbaar en een groot deel van de Amerikanen volgde hun president niet in zijn fantasierijke opvattingen.
Het lijkt er op dat alle 2 eerder krampachtige pogingen doen om hun ontkenningsfase bij te kleuren. De eerste door te volharden. De tweede door -althans in woorden- in te spelen op de gevoeligheden, eerder dan op de feiten.
En geen 2 zonder 3. In het Verenigd Koninkrijk werd Boris Johnston eerste minister.
Als hardliner rest hem nog minder dan 100 dagen om de Brexit te realiseren. Alleen weet niemand hoe dit met zijn standpunten en houding nog mogelijk is. En lijkt een harde Brexit steeds meer tot de mogelijkheden te behoren. Dit zou de Europese economie geen deugd doen.
Nog los van de politieke stilstand in eigen land, zou het dus wel eens een moeilijk najaar kunnen zijn voor Europa. Een evenwichtiger genderverdeling voor de Europese topjobs, hoe zinvol ook, zal niet noodzakelijkerwijs de creativiteit opleveren om dit het hoofd te bieden.
Maar de koersen van aandelen en obligaties hebben hier tot heden niet erg veel aandacht voor. Net als de temperaturen in onze regio’s stegen deze verder tot in ijle luchtlagen. Obligaties genoten van het vooruitzicht dat de rente terug verlaagd wordt en aandelen werden (naast vastgoed) gezien als 1 van de weinig alternatieven om nog rendement te halen. Ook onze portefeuille (*) schoot verder de hoogte in. Ze staat nu op een YTD-rendement van 18,81 %.
———————————————————————————————————————————-
(*): per 15/07 werden enkele stukken NN Global Sustainable Equities verkocht uit de portefeuille. Dit om een wijziging in privésituatie van zaakvoerder Coverbel voor te bereiden. We kozen ervoor om juist deze stukken te verkopen omdat ze wat oververtegenwoordigd waren in de portefeuille. En ook omdat hun duurzaamheidsscore slechts gemiddeld is en er geen aanwijzingen zijn dat deze in stijgende lijn gaat. We gaan ons gepubliceerd portefeuillebestand om didactische redenen slechts aanpassen per 01/01/2020.