Nagenoeg elk fonds dat ik opvolg, legde in juli een positief parcours af. Slechts 4 van de 25 scoorden negatief als we hun waarde vergelijken met deze eind juni. Wat zijn de redenen voor deze vooruitgang? Uit de losse pols (dus zonder enige wetenschappelijke onderbouw) denk ik aan volgende elementen – doping niet in overweging genomen- ; -) :
- door de verdere rentedaling (België met zijn hoge staatsschuld kan zelf ontlenen aan negatieve rente) stijgt de waarde van de obligatiefondsen in portefeuille.
- door het optreden van de Europese Commissie eind juni en door de verklaring van de voorzitter van de ECB (M. Draghi) vorige week, zijn er 2 korte momenten van beurseuforie geweest, daardoor zijn de koersen van de aandelenfondsen wat gestegen.
- door de daling van de rente, komt ook het begrip TINA weer bovendrijven. T here I s N o A lternative is een gekende verzuchting in beleggersland. Ze geeft weer dat beleggers wel moeten naar de beurs gaan en in aandelen investeren omdat de opbrengst laag en/of de risico’s in andere beleggingscategoriëen hoog zijn.
- Wellicht is de afvloei in fondsen min of meer tot staan gekomen, nu in de voorbije maanden/jaren zelf veel beleggers de beurs en aandelen de rug toekeerden. De paniekverkopen zijn misschien stilletjesaan achter de rug.
- Uit een franse studie blijkt dat beleggers, die kiezen voor Maatschappelijk Verantwoord Investeren (MVI/SRI) veel stabieler zijn in hun beleggingsstrategie. In vergelijking met andere beleggers surfen ze minder op de golven van optimisme en pessimisme dan anderen. Daardoor ondersteunen ze mogelijk de koersen van de SRI-fondsen tegen verder afkalven. Hoewel MVI-beleggen ook onder invloed is van andere trends (eurocrisis), is MVI op zich zelf ook een trend, want in tegenstelling tot andere fondsen, wordt hier nog bijgekocht.
In alle geval rëele portefeuille van de zaakvoerder van Coverbel is terug uit de rode cijfers geraakt. Met een stijging van meer dan 5 % op 1 maand wordt ook nog eens duidelijk gemaakt dat de portefeuille, hoe gespreid ze ook is, toch onderhevig blijft aan enige volatiliteit. Dit kon je echter ook uitmaken aan de gemiddelde risicograad van de portefeuille, waar het aantal obligatiefondsen of gemengde fondsen lager ligt dan het aantal aandelenfondsen . Hiervoor verwijs ik ook even naar het reeds gepubliceerde item over risicoklasses.