Een korte maand met een zacht klimaat, dalende energieprijzen, aandacht voor het minder consumeren van alcohol , … in België. Een verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië, een blijvende oorlog in Oekraïne, (waarschijnlijke) spionageballonnen van Chinese makelij boven de VS, …. bewijzen dat er nog genoeg kommer en kwel is in de wereld. Op economisch vlak wijzen er tal van elementen er op dat we nipt aan een recessie zullen ontsnappen. Maar dat moet niet tot euforie leiden. De trage economische groei is niet voldoende om de te verdelen koek groter te maken of om aan schuldafbouw te doen.
Ongelijke evolutie op wereldschaal
De financiële wereld loopt meestal wat voor op de economische realiteit. Hierdoor zijn de beurzen blijven evolueren in de voorbije weken. Bij Emerging Markets ging het wat achteruit, in de VS stagneerde het eerder en in Europa was er en verdere stijging. Althans als we de evolutie zien bij de meer dan 100 fondsen die wij opvolgen.
Inflatie beteugeld?
Toch wordt er op diverse plaatsen gewaarschuwd voor te overdreven optimisme. Vooral het beteugelen van de inflatie is nog een te rijden rit. Sommige economen verwachten dat het tot eind 2025 duurt vooraleer de inflatie terug rond de beoogde 2 % zal uitkomen. Maar er zijn ook stemmen die waarschuwen dat we voor een tijdje zullen stranden op een inflatie tussen de 3 à 5 %. Deze verwachten dat de rente zelfs nog hoger opgetrokken wordt dan begin 2023 gedacht.
Het gaat momenteel weer lekker, maar dit blijft relatief.
De eigen portefeuille steeg lichtjes in februari. Ze staat nu op een rendement van + 5,31 % (YTD). En dan moet de lente nog komen ;-). Maar laat ons ook maar niet vergeten dat we amper 2 maanden geleden het jaar afsloten met een behoorlijk negatief rendement. Dit is in de eerste 2 maand van 2023 nog lang niet opgehaald.