Tournée Minérale zit er voor dit jaar weer op. Een maand zonder alcohol neemt echter de kater op de beurs niet weg. De weg van verlies in plaats van die van winst werd ook deze maand verder bewandeld. Op zich is dit niet uitzonderlijk. What comes up, must fall down. En veel beurzen (en dus ook aandelen en fondsen) waren na de inzinking van maart 2020 (coronapaniek) erg voortvarend doorgestuwd naar all times highs. Dan weet je dat er een een call back to reality komt. Maar prettig is natuurlijk anders. Ook onze eigen portefeuille verloor in februari verder terrein. Ze staat nu op -10,29 % (YTD).
Energie, Inflatie en Oekraïne
De geopolitieke toestand met de inval van Rusland in Oekraïne doet geen goed aan de rust en het vertrouwen dat terug moet komen. De blijvend dure (fossiele) energieprijzen en hun weerslag op de inflatiecijfers zijn doorgesijpeld in veel hoofden en geldbeugels van particulieren. De knip lijkt er op te gaan.
Institutionelen wachten nog even tot de koersen nog dieper gevallen zijn, vooraleer de markt weer in te stappen. Ze houden een slag achter de hand voor het onvoorspelbare gedrag van Poetin. Enfin, dit vermoeden we zonder het met feiten (cijfers, eenduidige verklaringen) te kunnen bewijzen.
Zodra de Oekraïnecrisis stilvalt, zou ook kunnen dat na 2 jaar Covid-ellende knaldrang doorbreekt. Terug feesten, uitgaan, restaurants bezoeken, verre vakanties inplannen. Ook dit zou geld weg van beurzen evacueren.
Emoties helpen niet op de weg naar rendement.
Wordt het weer beter? Natuurlijk! Wanneer? Niet exact te bepalen. En ondertussen?
- Panikeren is het slechtste wat je kan doen. Je klikt je verlies dan gewoon vast.
- Sommigen zullen al aan instappen denken. In de hoop nu een echt koopje te doen. Niets voor niets is er een cynische beleggingsregel, die stelt dat je moet kopen als het bloed door de straten stroomt.
- Anderen willen wachten tot er nog wat meer lucht uit de koersen is. Maar waar ligt dan juist het punt van opnieuw instappen? Exact bepalen kan je niet en hoe dieper de val, hoe vaker de vrees toeslaat dat het nog erger kan.
- Zelf houden we alles aan en blijven we geleidelijk bijkopen. Voor het zelfde geld kopen we nu meer. Een beetje zoals in de solden.
Maar ook voor ons voelt het niet aan als een koopje. De menselijke emotie is moeilijk in toom te houden. En volledig uitschakelen doen we trouwens niet. Anders zouden we onverschillig staan tegenover wat we aankopen. En zou van ‘ethisch beleggen’ gaan sprake zijn. Nochtans verknoeien niet- gecontroleerde emotionele reacties vaak de kans op beter rendement.