De winter is dit seizoen in onze contreien niet doorgebroken.
En de lente staat voor de deur. Onze portefeuille heeft haar negatieve opbrengst uit de eerste maand van dit jaar (- 1,61 %) inmiddels omgezet naar een YTD van + 2,06 %. Van alle onderdelen er uit is er maar 1 fonds dat in vergelijking tot het begin van dit jaar nog onder water staat (-0,25 %). Het is een fonds dat zich op de energiesector concentreert. Deze sector is op de financiële markt relatief klein, waardoor bewegingen in de markt er grotere schommelingen veroorzaken. Bewijs?Een ander ecologiefonds dat op duurzame energie focust haalde uit de voorbije 2 maanden een winst van 5,35 %. Wat nogmaals het belang van spreiding bevestigt.
Omdat onze totale portefeuille ook tal van aandelenfondsen bevat, die over veel meer diverse bedrijfssectoren gespreid zijn én -door de recente verdere daling van de rente- zelfs de aanwezige obligatiefondsen het beter dan verwacht deden, beweegt de totale portefeuille iets minder volatiel. Hoewel een stijging van -1,61 naar + 2,06 op 28 dagen natuurlijk ook weer niet het toonbeeld van standvastigheid is. Wie de Belgische pers leest zal wellicht ietwat meewarig knikken naar de stijging in onze portefeuille. De BEL 20, index van de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven in Brussel sprong deze maand met meer dan 7,1 % omhoog. Maar daar speelt weer mee dat wie inzet op de Belgische beurs ook inzet op een relatief smal segment van de wereldeconomie. Onze beleggingen zijn meer over Europa en VS gespreid. Spreiding vlakt de resultaten af, zowel in + als in – . Het belang ervan kan niet genoeg beklemtoond worden.
Betekent dit alles nu dat er terug een rit naar boven gestart is? Natuurlijk niet. Van 2014 wordt verwacht dat het wisselvalliger zal zijn dan 2013. De swing die we in de voorbije 2 maanden zagen lijkt deze stelling te bewijzen. We mogen niet vergeten dat sommige problemen nog niet echt van de baan zijn. De Eurocrisis lijkt achter de rug als je vaststelt dat Griekenland vandaag weer kan lenen aan tarieven van 2010 of S&P de kredietwaardigheidsvooruitzichten voor België van negatief naar stabiel opwaardeert, maar er is maar 1 vonk nodig om de vlam terug in de pan te laten slaan. De geruchten over de faling van de Italiaanse hoofdstad Rome (inmiddels afgewend) , …. konden bijv. de aandacht weer op niet- recupereerbare bankverliezen (Dexia?) richten.
En onvoorziene gebeurtenissen met belangrijke geopolitieke – en economische gevolgen kunnen zich overal voordoen. Het ‘back to the Cold War-gevoel dat zich momenteel rond Oekraïne en de Krim ontwikkelt, zit zeker nog niet in onze cijfers verwerkt.
Detail van onze portefeuille kan je hier op de vernieuwde website van Coverbel zien.