geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in februari 2013


 

In Financial Flash van AXA Private Management lazen we dat er in de eerste 5 weken van 2013 45 Miljard USD meer geld in aandelenfondsen geplaatst werd dan in obligatiefondsen. Dat is ongeveer evenveel als er vorig jaar nog extra werd geïnvesteerd in obligatiefondsen. Dit toont duidelijk aan dat de risicoappetijt van de belegger aan het weerkeren is.

Maak ik de sprong of wacht ik nog af?
Maak ik de sprong of wacht ik nog af?

Wat drijft deze belegger tot een bocht van 180°?

Niemand weet dit met zekerheid. AXA zelf zegt dat zij ook hun aandelenblootstelling verhoogd hebben en daar geven ze drie duidelijke argumenten voor

  1. Het economische argument. We weten dat de globale economie zich nog ver van een sterke groeifase bevindt maar de gevaren van een stilval (sic) of achteruitgang zijn sterk verminderd. Eén van de grote vrezen van vorig jaar was een te sterke terugval van de Chinese economie (hard landing) maar net uit deze regio krijgen we meer en meer signalen dat de groei terug aanzwengelt. Ook vanuit Amerika krijgen we enigszins positief nieuws want ondanks de enorme uitdagingen blijft de groei gevrijwaard. In Europa zijn we nog ver van een ideale situatie. Hier ligt de nadruk nu voornamelijk op het inperken van risico’s. De consument geeft minder uit, de banken lenen minder uit en de bedrijven doen minder investeringen. Desalniettemin is de situatie beter dan enkele maanden geleden en zijn de risico’s voor een stilval van de economische wereldgroei sterk verminderd.
  2. Een tweede argument is het monetair beleid. De centrale bankiers van over heel de wereld hebben ervoor gezorgd dat rentes zeer laag staan en ze hebben ook aangegeven dat ze dat nog lange tijd zullen blijven. Dit heeft tot gevolg dat beleggers die nog enig rendement willen bekomen verplicht zijn om meer risico te nemen. Dit kan door je looptijd van je obligatie te verlengen maar ook lange termijn rentes staan zeer laag en je creëert een potentieel verlies in het geval rentes in de toekomst terug stijgen. Dus werd er in de jacht naar rendement overgeschakeld naar bedrijfsobligaties waar er een verhoogd kredietrisico (het risico dat het bedrijf niet kan terugbetalen) verbonden is aan de belegging. Deze beweging heeft vorig jaar reeds plaatsgevonden met uitzonderlijke rendementen voor deze beleggingen tot gevolg. Een volgende stap in een verhoging van het risico is de overstap maken van obligaties naar aandelen. Hoewel deze stap zich nog niet volledig heeft gemanifesteerd merken we toch duidelijke signalen in deze richting.
  3. De waarderingen kunnen we als een derde argument beschouwen. Zelfs na de recente rally in aandelen (+20% sinds juli) is het moeilijk om tekenen te vinden dat aandelen overgewaardeerd zijn. Amerikaanse aandelen zijn historisch gezien correct gewaardeerd maar andere aandelenmarkten bevinden zich op aantrekkelijke niveaus.

    Blijven de ballonnen stijgen of verliezen ze lucht in 2013?
    Blijven de ballonnen stijgen of verliezen ze lucht in 2013?

Er zijn uiteraard nog verschillende uitdagingen.

*Bedrijfswinsten zullen moeilijk nog sterk stijgen door de reeds hoge marges.

*De stilval van de Europese economie weegt op de groei van de wereldeconomie.

*Zowel in Europa als in Amerika zijn er nog politieke akkoorden nodig en de impact op de economie valt voorlopig moeilijk te voorspellen.

Met deze 3 voorbehouden dekt AXA zich in.

De eigen portefeuille is in februari op het elan van vorige maand blijven doorgaan. Het rendement vanaf jaarbegin steeg tot 3,00 %. Je kan de portefeuille in de bijlagen bij deze link consulteren.

We blijven aandacht vragen voor het feit dat beleggen géén korte termijnactiviteit is. Staar je derhalve niet blind op deze cijfers. Maar misschien vormen ze wel een duw in je rug om eindelijk toch eens je spaarrekening (gedeeltelijk) te verlaten en iets anders te gaan doen met je geld. We zullen je hierbij met plezier en met de nodige voorzichtigheid begeleiden.

Nu we moeten wennen aan nieuwe instabiliteit na de verkiezingen in Italië én de VS geen oplossing hebben voor hun budgetaire problemen  en daarom vanaf nu financieel overschakelen naar een sequester – regime, is de kans groot dat er een (tijdelijke) terugval of op zijn minst stagnatie in de waarderingen komt. Wellicht biedt dit een ideaal instapmoment.

En dan zitten we dicht bij het motto van mijn begrafenisondernemer: de een zijn dood, is de ander zijn brood. 😉

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *