De wereld draaide ook in april door. In de VS stijgt de verkiezingskoorts binnen zowel het democratische- als het republikeinse kamp.
Dagelijks blijven vluchtelingen sterven in een poging om hun eigen ellende te ontvluchten. En masse krijgen ze minder aandacht dan het overlijden van een koning of een Prince.
Inmiddels hebben deze maand reeds 170 landen het klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Terwijl er ook in de pers terug aandacht was voor de veiligheid van kerncentrales in België, maar ook nav. 30-jaar ramp in Tsjernobyl. Het aftreden van Annemie Turtelboom nav. de heisa rond de energieheffing, toont nog maar eens de trivialiteit van onze politiek gekissebis in verhouding tot de echte problemen die er op energiegebied zijn.
De meeste Belgische beursgenoteerde bedrijven hebben inmiddels hun cijfers en vooruitzichten bekend gemaakt. Wereldwijd lijkt er terug wat minder paniek op de beurzen te zijn. Het kan natuurlijk stilte voor de storm zijn, want zowel het referendum rond een Brexit als de verdere financiering van Griekenland staan nog op de agenda.. En dan bekijken we alleen maar Europa.
Het meest in de kijker op financieel vlak stond wellicht het uitbrengen van de Panama Papers. Waaruit bleek dat ook in het recente verleden veel beleggers nog onder het radar van hun belastingdienst probeerden te blijven en hierbij hand – en spandiensten kregen van hun eigen bank. Ook België was daar terug bij betrokken. En naar het einde van de maand bleek nog maar eens dat ook niet alleen superrijken besmet kunnen zijn met een overmatige “greed“. Hoe anders te verklaren dat Nemea Bank, een eerder obscure bank uit Malta met abnormaal hoge rentes vorig jaar toch een pak spaargeld opzoog? Ook deze maand werd bekend gemaakt dat deze nu in de financiële problemen zit. Een klein Kaupthing Bank-debacle kondigt zich aan.
Er was ook belangrijk positief nieuws uit de wereld van het vermogensbeheer. Naast Econopolis, welke op zijn minst ook duurzaamheid als toekomsttendens in haar investeringsbeleid heeft, pakt nu ook de voormalige hoofdeconoom van Bank Degroof -ook betrokken in Panama Papers-, Etienne de Callataÿ, uit met een werking die nadruk wenst te leggen op maatschappelijk verantwoorde investeringen: Orcadia. Hoewel het in beide gevallen vooral gaat over beleggen voor vermogenden (+ € 250.000 bij Orcadia), blijkt toch dat actief betrokkenen in de financiële wereld ook inzetten op verschuiving naar meer waardengedreven beleggingen. Dit is uiteraard ook onze insteek, hoewel wij dergelijke hoge drempels niet inbouwen.
Onze portefeuille kon net als de rest van de markt een groot gedeelte van het verlies dat ze sinds 01/01/2016 opgelopen had goedmaken. Ze staat momenteel op een rendement YTD van – 2,24 %. We deden in de loop van de maand een bijkomende investering. Dit in het Covéa Horizon Durable-fonds. Zonder deze investering (met de instapkosten er aan verbonden), had het rendement een ietsje beter (-2,03 %) geweest.
U vindt de evolutie van de eigen portefeuille hier (in Excel-bestanden onderaan de tekst).
De weg naar omhoog verloopt moeizaam dit jaar. Maar we fixeren ons niet op quick wins.
En daarom is geduld ook voor ons een mooie deugd.