Het eerste kwartaal van dit jaar ligt alweer 1 maand achter de rug. Dat dit verschroeiend was voor wie spaargeld had of voor wie belegde is duidelijk. De eerste groep verloor nog maar eens rendement doordat de rentes bleven dalen. De andere groep leek slapend rijk te worden door flinke stijgingen van de meeste aandelen of beleggingsfondsen.
In april kwam het bedrijfsresultatenseizoen goed op gang en was er ook wat tegenvallend macro-economisch nieuws:
- De groeicijfers in de VS vielen tegen: klimatologische omstandigheden en een harde staking in enkele havens hebben een grote impact gehad. Maar is er ook niet meer aan de hand?
- In Europa lijkt de economie aan te slaan, mede door de daling olieprijzen en van de € tov. de $. Maar wacht eens even? De euro steeg in april terug ten opzichte van de dollar. Wordt er al vooruit gelopen op uitgestelde rentestijging in de VS?
- Ook elders lijkt er wat zand in het raderwerk te lopen, vb.in China .
De onverwachte stijging van de euro, de politieke onzekerheid over de situatie in Griekenland (Grexit?),… het zorgde er allemaal voor dat de laatste weken wat meer onzekerheid in de markt kwam en dat de forse rendementen uit het eerste kwartaal onder druk kwamen te staan. Onze portefeuille (onderaan deze link) verloor wat van haar pluimen en staat nu op een YTD rendement van 14,16 % tov. 14,86 % vorige maand.
Is dit de stilte voor de storm én staat een verdere inzinking voor de deur? Niemand die het met zekerheid kan zeggen. De beurswijsheid “Sell in May and Go Away” zou kunnen suggereren dat dit het geval is. Maar hoewel er aanwijsbare redenen zijn dat er in de zomerperiode minder handel is, hoeft dit niet te betekenen dat je in de komende periode géén rendement kunt halen en dus nu uit de markt moet stappen.
- Verrichtingen doen (dus ook verkoop) brengt immers meestal kosten met zich mee.
- Een echte belegger – in tegenstelling tot de speculant – gaat voor de lange termijn. Buy and hold, maar zeker niet met de ogen dicht.
- En trouwens als je uitstapt, wat doe je dan met je geld? Weer netjes op een wachtrekening bij je bank zetten? Met een gedaalde rente en een inflatie die (hoewel beperkt) terug aanwakkert ben je daar op zijn minst zeker van verlies. En dit is toch niet de zekerheid die je zoekt.
Voor een nieuwe lezer vermelden we nog eens dat de portefeuille die wij publiceren een reële portefeuille van de zaakvoerder van Coverbel is. In onze werking rond Ethisch Beleggen zijn er tal van andere combinatiemogelijkheden. Hierdoor kunnen we wellicht ook voor u in een gepast aanbod voorzien, bv. zo u vindt dat de gepubliceerde portefeuille niet defensief genoeg is.