De notoriteit & de invloed van consumentenorganisaties is er de laatste jaren op vooruit gegaan. Meer en meer mensen vertrouwen op hun bevindingen. Of consulteren hen op zoek naar een “second opinion“.
Dat neemt niet weg dat ze ook gecontesteerd worden. De manier waarop ze tot hun aanbevelingen komen, is niet doorzichtig (kan wellicht ook niet om manipulatie te voorkomen). Ze bezondigen zich zelf aan oneerlijke praktijken (geschenken aanbieden die meer kwaliteit suggereren dan ze feitelijk hebben). En meer en meer werpen ze zich ook op als verkoopkanaal, waardoor ze rechter én partij worden. Zodat er bij hun onafhankelijkheid vragen kunnen geplaatst worden. Ook de manier waarop ze de publieke opinie bespelen staat soms ter discussie. Zo is er een lange praktijk van “schandaal van de maand” waarmee ze hun oplages de hoogte proberen injagen.
Natuurlijk gaat dit alles gepaard met veel na-ijver en geregeld natrappen (wie slechte punten krijgt is natuurlijk beducht voor zijn naam). De representativiteit van gekende organisaties als Test-Aankoop wordt dan ook geregeld in vraag gesteld. Vooral door geviseerde merken of bedrijven. Veel minder door de reguliere pers.
De laatste jaren lijkt er ook een sterke politieke recuperatie van hun werk bezig. Zo lijkt het soms of SP-a de consument als nieuwe doelgroep -wegens niet langer bereiken van de arbeidersbevolking?- omarmde. Getuige: groepsaankopen energie, acties tegen prijzen telefonie, ….
Consumentenmagazines als Test-Aankoop hebben ook steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid of de ecologische voetafdruk van ons consumptiepatroon. In testen over koffie, chocolade, … komt fair trade nu ook aan bod.
Het is dan ook alleen maar logisch dat duurzaam beleggen er al een tijdje op de radar staat. Via hun dienst Test-Aankoop Invest krijgt u er geregeld updates van duurzame fondsen.
Het tijdschrift Budget & Recht, uitgave van Test-Aankoop, besteedt ook af en toe aandacht aan duurzaam beleggen. In hun nummer 235 (juli/augustus 2014) deden ze dit onder de titel “duurzaam” in de verdrukking.
Op 3 pagina’s leggen ze uit dat het aanbod in België momenteel verschraalt. Dit kon u ook lezen in ons eigen vorige artikel van 10/08 ll.. Zelfs onze suggestie dat dit vooral te maken heeft met de terugval in het aanbod van gestructureerde fondsen, vinden we er terug.
Het artikel is relatief bondig en heeft het over de fondsen die bij BEAMA als duurzaam en maatschappelijk verantwoord omschreven worden. De conclusie er van is volgt samen te vatten:
Duurzame beleggingsfondsen moeten qua rendement en risico niet onderdoen voor de concurrentie.
Ze zijn geschikt voor het grote publiek.
Wie er voor kiest mag zeker niet vergeten ze te kaderen in de eigen bestaande portefeuille, tijdshorizon en risicoprofiel.
En uiteraard …. spreiden is ook hier erg belangrijk.
Van de 5 fondsen die ze aanraden (op basis van cijfers van 04/2014), zijn er 4 waarop er via ons platform kan ingetekend worden.