Fantastische en zinvolle cartoons vind je al een tijdje op de site van zen pencils . Bovenstaande cartoon staat daar vandaag te prijken. Dit omdat het Blog Action Day 2013 is en het thema van dit jaar over mensenrechten gaat. Uiteraard worden mensenrechten op vele plaatsen nog met de voeten getreden én zijn ze zelf in veel ontwikkelde landen niet definitief verworven. We hoeven maar te denken aan de teloorgang van de privacy, die ons ten allen kante overvalt: Facebook, camerabewaking in steden en gemeenten, Snowden die uitbrengt dat veiligheidsdienst van VS ons vollop bespiedt.
Maar hoewel privacy ons als westerling misschien het meest appeleert zijn er toch diverse andere rechten waar we gemakkelijk – omdat we er niet dagelijks zelf mee geconfronteerd worden – aan voorbij gaan. Voor naleving er van rekenen we misschien te gemakkelijk op officiële organisaties of op NGO’s als Amnesty International, zodat wij zelf tot de orde van de dag (onze dagelijkse beslommeringen) kunnen overgaan.
Ook op financieel vlak gaan we vaak voorbij aan de gevolgen van ons spaar- en beleggingsgedrag op het leven van onze medemensen. Des te gemakkelijker als ze zich aan de andere kant van de wereld bevinden en we ze niet persoonlijk kennen. Met Ethisch Beleggen proberen we dit aspect toch te integreren. Maar we mogen niet blind zijn voor het feit dat dit vaak nog onvolkomen is. Zo is er de voorbije jaren erg veel aandacht gekomen voor duurzaamheid en wordt dit op belegingsvlak vaak alleen vertaald naar gevolgen voor milieu en natuur. Vandaag is het blijkbaar sexy in te zetten op hernieuwbare energie en vervuilende bronnen als kolen, olie of potentieel erg gevaarlijke bronnen als kernenergie af te zweren. De wereld van het ethisch beleggen focust vandaag misschien wel een beetje te veel op deze elementen.
Politieke en economische veiligheid , onderwijskansen, recht op menswaardige arbeid,…. verdwijnen daarbij gemakkelijk uit het vizier. Tot er zich nog eens een groot drama voordoet, zoals enkele maanden terug waar bij het instorten van een textielfabriek in Bangladesh meer dan 1.000 doden te betreuren vielen. Dan blijkt weer eens hoe hier in het Westen modekleren in fancy winkels gepresenteerd worden, terwijl eerder in de toeleveringsketen -vooraleer de stukken in de winkel hangen- mensen voor een hongerloon in erbarmelijke toestanden aktief moeten zijn. Of wanneer Foxconn (electronicaproducent van o.m. Apple en Sony) voor de zoveelste keer moet toegeven dat er iets mis is met de arbeidsomstandigheden in zijn bedrijf. Ook dit is 2013.
Of denken we aan asielrecht waar Fort Europa zich toch nog steeds als oninneembaar profileert. Zelfs na diverse drama’s in de Middellandse Zee (Lampedusa) en elders.
Als individu kunnen we niet als Atlas alle problemen op onze schouders torsen. Maar een beetje meer afstand nemen van de alledaagse tred kan zeker geen kwaad.
Soms wordt er gesteld dat er slechts 2 types mensen zijn: zij die de problemen veroorzaken én zij die de problemen proberen oplossen. Zich proactief opstellen en zich inzetten voor verandering ten gunste is een langdurige, maar noodzakelijke opstelling. Want si tous les dégoûtés ’s en vont, i n’y a que les dégoûtants qui restent . En onverschilligheid doodt.
Welke wereld willen we nalaten aan onze kinderen? Wie deze vraag aan ouders stelt zal vlug een idylisch beeld krijgen van een wereld waar iedereen kansen krijgt, er vrede is, minder ongelijkheid heerst, er eten voor iedereen is en het klimaat niet naar de knoppen gaat. Vreemd dat dit wensbeeld zo vlug verdampt als we overgaan tot de orde van de dag.
In ons consumptiegedrag, maar ook in ons spaar- en beleggingsgedrag lijkt het vaak dat we juist de andere kant opgaan. Weg van de lange termijn, maar surfend op de hype van de dag (versta me niet verkeerd: ik heb niets tegen de Rode Duivels ) kortzichtige en op de eigen navel gerichte beslissingen nemen.
Als de Blog Action Day 2013 ons hierond even ter orde roept, dan is dit m.i. alvast mooi meegenomen.
En laten we de vingers kruisen dat de Democraten en de Republikeinen in de VS alsnog de redelijkheid terugvinden in hun getouwtrek rond het schuldenplafond. Want de fall-out van een gebrek aan compromis zou wereldwijd gevolgen hebben voor diverse mensenrechten.