Vorige week woensdag lekte een rapport van de FED uit. Het bereiken van quasi totale werkgelegenheid in de VS deed vermoeden dat de stimuleringsmaatregelen voor de economie vlugger konden afgebouwd worden. Met mogelijk ook een vervroegde rentestijging.
Stijgende volatiliteit en/of sectorrotatie?
Dit gaf de beurzen (ook buiten de VS) een duw naar beneden. Tech-aandelen werden hierdoor afgestraft. Omdat er meer en meer gedacht wordt dat de schade die de omicronvariant van Covid-19 zal aanrichten wel zal meevallen was er tegelijk meer aandacht voor ‘reële economie’-bedrijven. Verlies aan 1 kant en winst aan een andere kant doen sommigen verklaren dat er een sectorrotatie op de beurs aan de gang is. Hierdoor zouden de verliezers van gisteren mogelijks de winnaars van morgen zijn. En omgekeerd. Afwachten wat hier van aan is.
Alvast lijkt dit toch een indicatie dat we in 2022 wel eens meer last kunnen hebben van turbulentie. Van stijgende volatiliteit. In dergelijke periodes is het zaak het hoofd koel te houden. Maar door de schommelingen die ontstaan is dit op dergelijke momenten juist erg moeilijk. Dilemma’s dus.
Zelf bleven we inderdaad koelbloedig. De aankoop vorige week van enkele stukken Microsoft en NVIDIA (beiden zwaar gedaald) leek aanvankelijk geen goede zet. Echter naar het einde van de week, bleek dat niet alle tech-aandelen naar het stort moesten. Ook hier weer was een verklaring van de FED belangrijk: er komen (voorlopig?) geen vervroegde rentestijgingen was de boodschap.
Concrete cijfers na week 7.
Tussen de haakjes staan de cijfers van vorige week.
De evolutie van onze beleggingsfondsen.
- BNP Paribas Aqua Classic: – 2,50 % (+0,56 %)
- NN (L) Global Sustainable Equity: – 6,09 % (-4,27 %)
De evolutie van onze aandelen.
- Royal Dutch Shell: + 9,78 % (+4,26 %)
- Ahold Delhaize: + 0,12 % (+0,35 %)
- Adyen: – 13,73 % (-6,65 %)
- Prosus: + 6,38 % (-2,69 %)
- X-Fab: + 6,68 %(-1,17 %)
- Air Liquide: + 4,49 % (+4,51 %)
- Microsoft: -4,77 % (-7,23 %)
- NVIDIA: – 9,80 % (- 13,40 %)
- Facebook: -3,65 % (- 4,82 %)
- Apple: + 6,14 % (+ 7,39 %)
- Tesla: +0,99 % (+0,83 %)
- Visa: + 3,75 % (+ 7,46 %)
Bij de aandelen staan meer bedrijven in de + dan in de -. Beide fondsen staan echter negatief. Dat heft onder meer te maken met het feit dat aandelenkoersen doorlopend noteren, terwijl de beschikbaarheid van fondskoersen vaak enkele dagen achter loopt. Daar moeten immers de resultaten van alle onderliggende waardes eerst geïnventariseerd worden.
Ongeveer de helft van de aandelen portefeuille beweegt traag. Met stijgingen of dalingen op weekbasis van minder dan 2 %. Er zijn echter ook een pak zwiepers, die alle kanten opgaan. Adyen zakt verder (- +/- 7 % op 1 week), Prosus en X-Fab stijgen dan weer met meer dan 7 % op 1 week.
Ranking
In theorie (zonder de effecten van de beloning op correcte antwoorden in de quiz weg te filteren) sta ik nu (13/01 – 10u27) op een winst van € 2.871,51. Voorlopig bezet ik hiermee de 2.703e plaats op een deelnemersaantal van 29.110. In de fondsenrangschikking steeg ik enkele plaatsen. Daar prijk ik op nr. 254 op een totaal van 5.146.
Haal ik de vertekening door het kunstmatige spelelement uit de virtuele belegging, dan sta nu op een verlies van € 590,3.
Conclusie:
Door de grote schommelingen zijn het dus geen dagen voor mensen met een zwak hart.
Langetermijnbeleggers doen er goed aan om niet dagelijks naar de koersen te kijken. Maak je keuzes op basis van (grondige) analyses en leg je belegging dan aan de kant.
Wanneer kijk je dan naar de koersen? Dat is een kwestie van voorkeur. Maar in feite hoeft dit niet maandelijks. Hoe vaker je er naar kijkt, hoe meer je de neiging zal hebben om er op in te grijpen. En het is al lang bewezen dat veel handelen de rendementen niet ten goede komt. Telkens zijn er immers kosten die een stukje rendement opeten. Leg jezelf een regelmaat op die niet afhankelijk is van emoties.