En zo zijn we het nieuwe jaar binnengerold. Aan goede voornemens geen gebrek. Maar is de wilskracht om ze ook langdurig vol te houden er wel? Deze vraag kan je ook stellen over beleggen. Winnen is plezant, maar je wint niet altijd. Eens je tot dit besef komt, haken sommigen gedegouteerd af. Gekwetst als ze zijn door vallende messen of verzopen in slotgrachten.
Beleggen is een duursport.
Jammer, want beleggen is zoiets als een marathon lopen. Na een al dan niet vlotte start, komen er moeilijke momenten. Soms sta je zelfs op kraken en kijk je afgunstig hoe anderen vlugger vooruitgaan of hoe de omstaanders aan de kant geen last hebben van uitputting en krampen. Maar het is pas aan de eindmeet dat de prijzen verdeeld worden. Dus is volhouden de enige boodschap. Tenzij je tot de vaststelling komt dat je te weinig – of verkeerd getraind hebt. Dan stap je beter uit de race om je strategie en tactiek bij te sturen. Want forceren als de basis niet goed zit, is nooit een goed idee.
Concrete cijfers na week 6.
Tussen de haakjes staan de cijfers van vorige week.
De evolutie van onze beleggingsfondsen.
- BNP Paribas Aqua Classic: +0,56 % (+ 2,18 %)
- NN (L) Global Sustainable Equity: -4,27 % (- 0,79 %)
De evolutie van onze aandelen.
- Royal Dutch Shell: +4,26 % (-1,07 %)
- Ahold Delhaize: +0,35 % (-0,82 %)
- Adyen: -6,65 % (-1,30 %)
- Prosus: -2,69 % (- 4,45 %)
- X-Fab: -1,17 % (+ 0,14 %)
- Air Liquide: +4,51 % (+ 0,84 %)
- Microsoft: -7,23 % (+ 0,12 %)
- NVIDIA: – 13,40 % (- 6,05 %)
- Facebook: – 4,82 % (+ 0,49 %)
- Apple: + 7,39 % (+ 9,91 %)
- Tesla: +0,83 % (+ 0,44 %)
- Visa: + 7,46 % (+ 6,35 %)
Deze week lijkt vooral de wereld van de hard- en software het slachtoffer. Niet alleen het NN-fonds, waar veel in techaandelen geïnvesteerd wordt, maar ook Adyen, X-Fab, Microsoft, NVIDIA, Facebook en Apple gaan achteruit. Buiten Royal Dutch Shell zijn er geen winnaars.
Ranking
In theorie (zonder de effecten van de beloning op correcte antwoorden in de quiz weg te filteren) sta ik nu (06/01 – 9u28) op een winst van € 2.877,55. Voorlopig bezet ik hiermee de 2.919e plaats op een deelnemersaantal van 29.110. In de fondsenrangschikking zakte ik naar plaats 263 op een totaal van 5.146.
Haal ik de vertekening door het kunstmatige spelelement uit de virtuele belegging, dan sta nu op een verlies van € 712,21.
Conclusie:
De korte eindejaarsrally lijkt voorbij. Het ziet er naar uit dat er terug wat lucht uit de gestegen koersen gelaten wordt. En de beursrally eindigt deze maand. Daarom is het tijd om de resterende cash in te zetten.
Ik doe dit op 2 verliezers uit mijn lijstje, met name Microsoft en Nvidia. Ik zie niet dadelijk een reden waarom deze zo afgestraft zijn in de laatste week/weken. Tenzij de alom gekende band tussen (aangekondigde) rentestijging en waardedaling techaandelen. Beide aandelen hebben m.i. wat je in de financiële pers omschreven ziet als “Wide Economic Moat“. Een competitief voordeel dat erin bestaat dat ze voor andere marktspelers relatief moeilijk aan te vallen zijn. Je zou kunnen zeggen dat ze een soort slotgracht en opgehaalde brug hebben, waardoor ze niet gemakkelijk door tegenstanders te veroveren zijn.
Disclaimer.
Let op, met deze ingreep zondig ik in feite tegen een beursregel, die zegt ‘never catch a falling knife‘. Het is niet omdat een aandeel sterk gedaald is dat het koopwaardig is. Herinner je de bankencrisis in 2011 of Lernout & Hauspie nog vroeger. Een vallend mes proberen op te vangen kan lelijke snijwonden opleveren.
En ook een aandeel dat een competitief voordeel heeft, kan tijdelijk de dieperik ingaan of kan uiteindelijk toch de strijd verliezen. De ingreep die ik nu doe is dus in feite een gok. Niets zegt dat het beursherstel van deze 2 gevallen engelen voor de deur staat.