geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Ame Life Lux doet de boeken toe


Sinds begin 2016 stak in ons aanbod het fonds Covéa Horizon Durable. Dit fonds is in de loop van de jaren hernoemd tot Covéa Flexible ISR. Een 5-globefonds volgens Morningstar. In onze objectiveringsscore haalde het 4,75 op 10. En met deze score stak het in het 1e kwartiel van de fondsen die we verdeelden.

De Luxemburgse verzekeraar AME LIFE LUX commercialiseerde het. Die verzekeraar is een 100 % volle dochter van de de onderlinge verzekeraar Groupe COVEA. De totale groep kreeg (ook voor zijn filialen) begin 2020 van S&P Global nog een ratingverhoging: van A+ naar AA- met stabiele vooruitzichten.

Nochtans ontvingen we vandaag een schrijven dat Ame Life Lux in run off gaat. Per 1 september worden geen klassieke levensverzekeringen meer verkocht. Per 01/01/2021 worden ook de beleggingsverzekeringen niet lager gecommercialiseerd. De bestaande contracten worden wel verder opgevolgd (beheer en informatie).

Waarom wordt er een punt achter de verkoop gezet?

Ame Life Lux gaat in run off
De bomen leken nog tot in de hemel te groeien en onze toekomst was nog in goede handen begin dit jaar. Maar dat Ame Life Lux 2020 aan al onze verwachtingen zou voldoen? Denk niet dat de klanten een run off gewild hebben.

De redenen achter de beslissing om uit de markt te stappen wordt niet gegeven. Noch in de brief, die wij ontvingen, noch op de website van Ame Life Lux, noch op deze van moeder Groupe Covéa.

Sterker nog (per 05/08/2020) vinden we op beide websites, noch op hun LinkedIn-pagina’s enige melding of duiding.

In de brief is alleen sprake van “… wil aan de cliënten een gedeeltelijke of volledige heroriëntatie van hun spaargelden in euro en met een gewaarborgde rentevoet naar alternatieven in rekeneenheden aanbieden in functie van het investeringsprofiel van elke klant“.

Dit doet ons vermoeden dat de verzekeraar de handdoek in de ring gooit omdat hij al te lang is blijven inzetten op producten Tak 21 met gewaarborgd rendement. Producten als Top Capital + en Top Azur waren de succesformule. Omdat ze zekerheid boden aan de klant en het risico bij de verzekeraar legden. In onze contacten met vertegenwoordigers van de verzekeraar werden deze dan ook altijd aangeprezen als deuropener naar nieuwe klanten.

Net zoals bij Ethias met zijn First rekening (ook een onderlinge verzekeraar) en bij AXA met zijn Crest-rekening, zijn deze producten een strop rond de nek van de uitgever bij dalende – en lang laag blijvende rentes.

De verkoop van Tak 23 producten (waaronder Covéa Flexible ISR. Maar ook enkele andere door andere uitgevers herverpakte beleggingen die als duurzaam konden aanzien worden) was wellicht niet in verhouding met die van Tak 21. En dan is de keuze om ammehoela! (‘bekijk het maar’, ‘ik geef er niets om’) te roepen aantrekkelijk.

Andere redenen

  • Mogelijk speelde in het nemen van de beslissing mee dat Ame Life Lux, slechts een middelgrote verzekeraar was. In een markt waar volume steeds belangrijker wordt om kostendekkend / winstgevend te worden. Dit gezien de gestegen regelgeving.
  • En dat het een verzekeraar is die werkt met makelaars. Een distributiesysteem dat op zijn onafhankelijkheid staat. En daarom moeilijk stuurbaar is. Ame Life Lux was daardoor bij veel aanbieders wellicht niet de 1e of de 2e keuze in hun verkoop aan klanten.
  • Verder kan aangegeven worden dat Luxemburg, hoewel het nog steeds een veiliger constructie voor de klant aanbiedt, ook veel van zijn aantrekkelijkheid verloor door fiscale uitwisselingakkoorden met andere landen. Het statuut van vluchthaven is het kwijt. En dus ook het geld dat deze vluchthaven opzocht.

Als de moedergroep zich wil herprofileren op de betrokken markt zal ze het waarschijnlijk doen met doorgedreven digitalisering en andere kanalen (Affinity group, …).

Enfin, bovenstaande is een eigen impressie en geen zekerheid. Wegens gebrek aan duiding kunnen we niet uitsluiten dat Ame Life Lux ook om andere redenen in run off gaat.

Bestaande klanten

Maar al bij al – hoewel we niet veel beleggingsfondsen van Ame Life Lux verkocht hebben – betekent dit toch een verschraling van het aanbod.

Wie bij hen een contract lopen heeft moet niet direct in paniek schieten. Bij een run-off moet men zijn contractuele verplichtingen op de bestaande contracten blijven uitvoeren. Persoonlijk leerde ik dat bij de run-off van Euresa Life (gestart in 2013) het geen enkel probleem opleverde om enkele jaren later een bestaand contract af te kopen.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *