Duurzaam pensioensparen & langetermijnsparen

Historiek

Voor uzelf, maar niet ten koste van anderen

In 2017 werd het pensioenspaarfonds van NNIP (Star Fund) toegevoegd aan de beleggingsfondsen die NN Insurance Belgium (het vroegere Delta Lloyd Life) verdeelde. Het werd er verdeeld onder de naam NN Strategy Fiscaal. Het Star Fund heeft een geschiedenis, die teruggaat tot 1987. Het was 1 van de eerste pensioenspaarproducten die in België op de markt kwamen

In oktober 2018 trok Star Fund resoluut de kaart van duurzaamheid. Het paste zijn beleggingsstrategie hier volledig op aan. Alle beleggingen die niet voldeden werden de deur gewezen. Op die manier kwam een 100 % ESG-conform fonds beschikbaar, voor wie zijn derde pensioenpijler wil invullen.

Van Star Fund naar NN Life Patrimonial Future.

Intern besliste NN Insurance Belgium om met ingang van 14/06/2019 het fonds te vervangen door NN Life Patrimonial Future. Dit is een intern verzekeringsfonds dat uitsluitend én integraal in het onderliggende fonds NN (B) Fund Patrimonial Future Cap investeert. Dit laatste is een actief beheerd fonds dat in diverse landen en sectoren investeert maar met inachtneming van de wettelijke beperkingen van toepassing op het vlak van pensioensparen

Het nieuwe fonds is erg vergelijkbaar met het vroeger gecommercialiseerde Star Fund.

Gelijkenis:
  1. Zo blijft hetzelfde beheerteam er aan de knoppen zitten
  2. en worden ook dezelfde tactische beslissingen genomen.
Verschillen:
  1. NN Life Patrimonial Future stelt zich een beetje defensiever op. In tegenstelling tot Star Fund zal het geen 40 % obligaties, maar 50 % obligaties (& cash) bevatten, terwijl het percentage aandelen zal zakken van 60 % naar 50 %.
  2. Het fonds is geen exclusief pensioenspaarfonds. Je kan het gebruiken als fiscale oplossing voor opvullen van je 3e pensioenpijler, maar los daarvan kan je het ook inschakelen in algemene vermogensopbouw (4e pensioenpijler).

Ter opfrissing: De derde pensioenpijler: wat is dat?

3e pijler - pensioensparen & lange termijnsparen NN Life Patrimonial FutureDe derde pensioenpijler bestaat uit 2 producten, die met elkaar te combineren zijn.

Enerzijds pensioensparen

Interessant voor u? Ontdek hier zowel de voorwaarden voor fiscale winst, als de voordelen en risico’s van NN Strategy Fiscaal pensioensparen.

 Anderzijds lange termijnsparen

Interessant voor u? Ontdek hier zowel de voorwaarden voor fiscale winst, als de voordelen en risico’s van NN Strategy Fiscaal Langetermijnsparen.

Het gaat dus over de individuele pensioeninspanningen die u als particulier op eigen houtje doet én die -mits bepaalde voorwaarden worden nageleefd-  een groot fiscaal voordeel opleveren. U betaalt minder belasting en tegelijkertijd zet u iets aan de kant voor uw eigen oude dag.

Duurzaam,  rendabel en geschikt voor mij?

Omdat het fonds nieuw op de markt is, moeten we ons voor het antwoord op die vraag spiegelen aan het gelijkaardige Star Fund. En daar is het antwoord volmondig “Ja”.

Star Fund scoort hoog op vlak van duurzaamheid (5 globes op 5) en bovengemiddeld op  vlak van rendement bij Morningstar (4 sterren op 5). Met een risicoprofiel van 4  op 7 is het geschikt voor een belegger met een neutraal profiel.

NN Life Patrimonial Future Fund heeft omdat het iets minder risicovol is een risicoklasse 3.

laag gebalanceerd risico - pensioensparen & lange termijnsparen NN Life Patrimonial Future
Intekenen kan zodra u kan leven met een relatief laag risico.

 

Gezien het risico op wanprestaties verkleint, naarmate de duurtijd van een belegging langer wordt én pensioenopbouw sowieso een lange termijn-project is, mag bijna iedereen die nog een duurtijd van 10 jaar voor de boeg heeft in dit product stappen.

Hoe kan u dit product onderschrijven bij Ethisch Beleggen? 

  • ofwel maakt u een telefonische afspraak (056/666349 of 09/3950303) om langs te komen op ons kantoor in Ooigem of Gent. Samen vullen we dan de nodige documenten in.
  • ofwel surft u naar deze pagina en bezorgt u ons de ingevulde klantenfiche (naar info@ethischbeleggen.com). Meldt in uw mail dat het gaat over pensioensparen en/of langetermijnsparen. Vervolgens vult u uw beleggingsprofiel in. Wij contacteren u daarna voor de verdere opvolging.

Meer technische informatie? 

essentiële beleggersinformatie
factsheet
prospectus
algemene voorwaarden van NN Strategy Fiscaal
financiële informatiefiche van NN Strategy Fiscaal

 

(versie: 24/07/2019)