In onze tabbladen voorzagen wij een rubriek Greenwash.
Immers 1 van de grote bezorgdheden bij mensen die aan ethisch beleggen willen doen, is juist de verwachting dat hun beleggingsinsteek door de beheerder aan wie men zijn geld toevertrouwd ook daadwerkelijk nageleefd wordt.
Als kleine beleggingsgarnaal in een zee vol financiële haaien leg je vaak je lot in de handen van derden. Als deze derden (fondsbeheerders, financiële instellingen,…) dan alleen de termen “groen“, “eco“, “ethisch“, “duurzaam” gebruiken als windowdressing, als verkoopsargument naar een bepaald klantensegment of in een poging om een positief imago op te bouwen, dan voel je je als klant natuurlijk bedrogen.
Om die redenen is het belangrijk dat er activisten en niet-gouvernementele organisaties zijn, die verder kijken dan de publiciteitsfolders.
We besteden nu nog even extra aandacht aan greenwash naar aanleiding van de uitreiking van de eerste Greenwash Award in België en van een redelijk schokkend filmpje waarin een beheerder van een SRI-fonds geconfronteerd werd met enkele serieuze inconsequenties in zijn beleid.
Recent greep BNP Paribas net naast de Greenwash Award, uitgereikt door Climaxi omdat de bank in haar communicatie uitpakt met een duurzaam imago, terwijl onderzoek aantoont dat BNP steeds meer investeert in zeer vervuilende sectoren, zoals het Indische mijnbouwbedrijf Vedanta Resources (dumpen toxisch afval) en het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Freeport McMoran (dumpt dagelijks 230.000 ton vervuild steengruis in Indonische rivieren).
De hoofdvogel (de eerste Greenwash-Award in België) werd echter afgeschoten door VLAM (het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing).Afgeschoten is hier in zijn 2 betekenissen te gebruiken. Enerzijds won VLAM de prijs, maar anderzijds laten ze ook weten die resoluut te weigeren. VLAM kreeg de prijs omdat het er in slaagde een campagne te voeren die het eten van inlands varkensvlees promoot als zijnde duurzaam. Dit onder de slogan “Vlees van hier? Met plezier! Veilig, voedzaam, verantwoord“. Terwijl iedereen, die rond landbouw en voeding actief is, weet dat de productie van vlees in feite een niet-duurzaam gegeven is.
Bijvoorbeeld het gebruik van water voor de productie van 1 kilo vlees in vergelijking met die voor 1 kilo groenten, granen is hallucinant. Vandaar dat organisaties zoals EVA vzw (ethisch vegetarisch alternatief) op een terechte duurzame bekommernis inspelen.
En op de website van Fairfin vonden we dit ontluisterend interview met SRI-Fundmanager van Amundi. Amundi is internationaal gezien géén kleine financiële speler.
Als bemiddelaar in ethische- en ecologische beleggingsfondsen, hebben wij niet de middelen om aan onderzoeksjournalistiek te doen. We blijven echter vragende partij om te vernemen of de fondsen, die wij verdelen zich ook aan greenwash bezondigen. Wie hierover interessante informatie heeft, mag deze ons altijd bezorgen.
Laat mogelijke onvolkomenheden in de geselecteerde beleggingsfondsen je echter niet weerhouden om zelf ethisch te gaan beleggen. Aan de kant blijven staan en niet participeren is de gemakkelijkste positie, maar is zelden constructief. En zoals een zekere J.C. meer dan 2.000 jaar geleden reeds liet optekenen: “Slechts wie zonder zonden is, mag de eerste steen werpen”.
Met www.ethischbeleggen.com staan we aan de kant van de klant. We rekenen er op dat de klant zelf niet aan de kant blijft staan. Het feit dat u via onze bemiddeling kan investeren in 25 verschillende fondsen fondsen, zorgt er voor dat u de risico’s spreid. En spreiding leidt er toe dat het risico daalt. Zou dit ook het geval zijn met het risico op greenwash ;-)?
Eén reactie op “SRI: Maatschappelijk Verantwoord Investeren of Misleiden Van Integere beleggers?”
Inderdaad altijd voorzichtig zijn: “labels” worden meer en meer een marketinginstrument waarmee men zieltjes koopt.