Ideologische zuiverheid

What’s in a name?

Als we onze geschiedenis kennen, dan is het historisch gezien mogelijk om heiliger te zijn dan de Paus. Wie ethisch wil beleggen, wordt geconfronteerd met een wildgroei aan termen en definities rond wat juist ethisch beleggen is. Ik waag mij daar niet aan. Feit is dat het begrip erg rekbaar is en vaak verbogen wordt tot het in het eigen kraam past.  En is er -momenteel- nergens een commissie die waakt over misbruik van het begrip.

Zo was het voor mij een fluitje van een cent om de domeinnaam www.ethischbeleggen.com vast te leggen. Kwestie van eerst komt, eerst maalt. Ethischbeleggen.be zit al sinds jaar en dag in handen van Dexia (Artesia Banking Corporation). Dus werd het “.com”. Zonder enige controle. Ik mag bij wijze van spreken een crimineel met achtergrond van oplichterij zijn, dan nog kan ik het terrein van ethischbeleggen.com bezetten.

Op zoek naar zuiverheid, maar niet de hulpmiddelen van Galileo willen gebruiken?

Wat zeggen onafhankelijke labelaars over de fondsen die wij in de kijker zetten?

Daarom is het goed dat er instellingen zijn, die toch criteria vastleggen en beleggingsfondsen tegen het licht houden om het kaf toch iet of wat van het koren te scheiden. Zo is in Vlaanderen onder meer Forum Ethibel  gekend als labelaar van ethische producten. Voor Franstalig België is er het Réseau Financité .  In hun rapport “L’investissement socialement responsable en Belgique” uit 2017 staat op pagina 73 een detaillijst van 35 fondsen die zowel op theoretisch vlak als op praktisch beleggingsbeleid gequoteerd worden op hun ethisch gehalte en daar door de schifting geraken. Van de  fondsen die ik actief promoot, staan er momenteel slechts 2 in de lijst vermeld. Te weten Pictet Water en Quest Cleantech Fund.

Maar België is natuurlijk maar een klein lapje grond. Ook in omliggende landen worden fondsen gescreend. Zo vermeld Novethic , een Franse screener, in haar lijst van ISR-fondsen (Investissement Socialement Responsable) 12 van de door ons verdeelde fondsen op. Te weten het reeds vernoemde Pictet Water,  maar ook Triodos Sustainable Bond, Covéa Sélectif, DPAM Invest B Equities World Sustainable B, NN (L) Global Sustainable Equity , EdR Tricolore Rendement, Triodos Sustainable Equity, Pictet European Sustainable Equities, Trusteam Roc A, Blackrock New Energy  en Nordea 1- Global Climate and Environment Fund. 

Naast Novethic volg ik ook de publieke screening door het Franse ministerie van Financiën (ISR Label France), door de Luxemburgse screener LUXFLAG en door de Duitse screener FNG. Ook bij deze instanties worden enkele van de fondsen die ik verdeel positief ingeschat.

Waarom de kneusjes niet gewoon uit de opvolglijst verdwijnen?

Sommige fondsen die opgenomen zijn in de lijst van ethische fondsen die ik verdeel, kunnen bij controle volgens de labelaars door de mand gevallen zijn.  Dit kan zijn omdat de criteria die ze gebruikten veel strenger zijn en/of omdat ze 1 of meerdere in hun ogen belangrijke tekortkomingen in die andere fondsen zagen. Het kan natuurlijk ook dat ze niet door de mand gevallen zijn, maar niet opgemerkt werden (vb. wegens te klein in omvang, …).

Dit is iets wat bijvoorbeeld ook voorkomt bij Morningstar. Te kleine fondsen komen daar zelden op het radar.

Activistische groepen hebben natuurlijk de -terechte- aandrang om hun visie steeds scherper te omlijnen.  Ze hoeven daarom niet noodzakelijkerwijze het kind met het badwater weg te gooien (alhoewel schrijver dezes soms de mening toegedaan is dat ze dit wél eens doen).

Verder weten we ook dat onderzoeksinstanties niet onfeilbaar zijn. Of zijn we misschien vergeten dat  ratingagentschappen als Moody’s, Standard & Poors of Fitch diverse banken een AA-rating toekenden, die in de financiële crisis van 2008 plots op wankele benen bleken te staan. En waar bleek dat sommige van hun als veilig bestempelde financiële producten achteraf gezien toch meer op brandbommen geleken.

Beperkingen en oproep.

Beleggingsinstellingen, die het niet te nauw nemen met het ethisch gehalte van hun producten en toch er ronkende namen als “duurzaam“, “ethisch“, “SRI“, “MVI” “sustainable” op kleven, worden in de literatuur beschuldigd van GREENWASHEN. Dit begrip wordt gebruikt naar analogie met het befaamde witwassen van misdaadgeld. Met een niet correcte sticker wordt het product toch verkocht aan niets-vermoedende beleggers met het hart op de juiste plaats (*). Uiteraard is het niet de bedoeling dat je dergelijke fondsen hier aantreft.

Ik ben zelf géén financieel analyst en heb ook niet de middelen om alles tot op de bodem uit te spitten.  Daarom deze oproep:

Weet je als lezer dat 1 -of meerdere-  van de fondsen die ik aanbied, toch erg veel boter op het hoofd heeft, wil dit dan zeker (& graag met bewijzen hiervan) mededelen. Dit laat me toe om het fonds zo nodig uit het aanbod te halen.

Heb je daarentegen weet van fondsen die interessant zijn én niet in het aanbod zitten, laat het dan ook zeker weten. Ik zeg er op voorhand bij dat ik als verzekeringsmakelaar bij sommige aanbieders van financiële producten niet terecht kan. Dus het zal niet steeds lukken om uw tip mee in mijn aanbod op te nemen.

Al bij al denk ik dat mijn aanbod -hoewel zeker niet perfect- ruim genoeg is om er met gerust gemoed keuzes uit te maken. Vergelijk het met de partnerkeuze:  we allemaal weten dat als je wacht tot de perfecte vrouw/man komt opdagen, je allicht alleen achterblijft  en je diverse goede matches aan je voorbij hebt laten gaan.

Beter beleggen in producten die op de goede weg zijn, dan aan de kant blijven staan en niet tot actie komen.

Al bij al lijkt het toch alsof ethisch beleggen erg vergelijkbaar is met elektrisch autorijden. Velen spreken er over & vinden het interessant én nodig, maar als puntje bij paaltje komt, dan zijn er steeds argumenten om toch voor een ander voertuig te kiezen.

En vergeet ook niet dat de screening mbt. ethisch aspecten van de beleggingsfondsen niets zegt over het rendement dat ze genereren. Het is niet zo dat het beste fonds op ethisch gebied ook automatisch de hoogste financiële opbrengst biedt. 

(*) Het Europees Actieplan rond financiëren van duurzame groei  (2018) heeft onder meer tot doel om éénduidige normen en labels op te leggen voor wie duurzaam wil investeren. Of deze labeling correct en bestand tegen toekomstige ontwikkelingen zal zijn valt af te wachten. Er is alvast veel kans dat financiële instellingen in de aanloop tot de reglementering hun lobbyisten inzetten om het laken zoveel mogelijk naar hun kant te trekken.

(red. 10/02/2019)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.