Een fossielvrij VAPZ? We zijn er nog niet helemaal!

 

Bert Gabriëls, standup-comedian en advocaat voor diverse goede doelen weet geen blijf met zijn geld.

Geld maakt niet gelukkig voor wie er zich zorgen over maakt.

Althans, hij wil er op een correcte manier mee investeren en kaartte gisteren in De Standaard zowel als in Terzake op de VRT aan dat hij het als particulier niet de goede antwoorden van zijn bank of verzekeraar krijgt als hij hen verzoekt om fossielvrij te kunnen investeren. Dan is hij aangewezen op eigen zoekwerk. Terecht stelt hij dat dit voor niet iedereen haalbaar is. Ondertussen heeft hij zijn spaargeld zelf geheroriënteerd in de richting die hij wil .

Alleen 1 product blijft zich halsstarrig verzetten tegen de principes die hij zelf belangrijk vindt. Een beetje zoals dat kleine dorpje in Gallië tegen Caesar. Dit kleine dorpje is zijn VAPZ (Vrij Aanvullend pensioen als zelfstandige). Wegens gebrek aan goede oplossing, besloot hij dan maar af te zien van het verder betalen van zijn VAPZ-bijdrage. Iets waarmee hij zichzelf 2 keer in het vel snijdt: hij zet minder kapitaal opzij voor zijn eigen pensioen & hij maakt geen gebruik van een zeer voordelige fiscale optimalisatiepost.

Een hulpvaardige hand wordt niet altijd in dank afgenomen.

De vraag luidt, kan hij geholpen worden, zonder dat we als verzekeringsmakelaar op het einde van het verhaal afgebrand worden zoals het met Assurancetourix meestal het geval is?

Laten we maar met de deur in huis vallen. Een VAPZ die volledig CO2-uitstootvrij is? Dat kunnen we ook niet bieden.

Maar the next best thing -afhankelijk van waar je je grenzen legt– mogelijk wel.

Profielbepaling

We gaan er daarbij van uit dat Bert Gabriëls nog ver genoeg van  zijn pensioen verwijderd is om enig risico te kunnen nemen. De portefeuille, die we hem zouden voorstellen,  is  geschikt voor iemand met een dynamisch profiel.

Verzekeraar met ruim fondsenaanbod gewogen.

We hebben het  VAPZ-aanbod van NN (voorheen Delta LLoyd Belgium) bekeken. Dit noemen ze daar Scala Free Pension. Je kan voor de opbouw ervan kiezen uit 33 fondsen. We leggen deze fondsen langs de cijferlat die Morningstar ons bezorgde ( Carbon Risk Score (CRS) en Fossil Fuel Involvement (FFI). Info hierover in ons blogbericht van 24/08/2018).

Hierdoor vallen al direct een pak fondsen uit de gratie. Hetzij omdat ze nog niet gequoteerd zijn op hun CO2-risico (***), hetzij omdat ze er niet goed genoeg op scoren.

Na selectie houden we er 5 over:

 1. DNCA Invest Eurose : een gemengd fonds dat vooral in West-Europa belegd. Het rendement is hoger dan gemiddeld voor gelijkaardige fondsen (volgens de Morningstarrating 4 *), de vooruitzichten zijn volgens M* niet slecht (Silver), op vlak van duurzaamheid  (volgens Morningstar Sustainability Rating) scoort het bovengemiddeld (4 wereldbollen).
 2. Triodos Sustainable Equityeen aandelenfonds dat wereldwijd kan beleggen, dat gemiddeld scoort in zijn peer group op vlak van rendement (3 *) en uitmuntend scoort op vlak van duurzaamheid (5 wereldbollen).
 3.  Echiquier Agressor:   een aandelenfonds dat vooral binnen Europa belegt, dat laag scoort op vlak van rendement vergeleken met gelijkaardige fondsen en ook benedengemiddeld scoort op vlak van duurzaamheid (2 wereldbollen).
 4. Fidelity Funds America Fund: een aandelenfonds dat vooral op VS gericht is, met een gemiddeld rendement in vergelijking met peer group, met gunstige vooruitzichten (Brons) en een gemiddelde score op duurzaamheid (3 wereldbollen).
 5. Carmignac Emergents: een aandelenfonds dat vooral in opkomende markten investeert, benedengemiddeld scoort op vlak van rendement (2 *) en duurzaamheid (2 wereldbollen).

Voor deze 5 fondsen hebben we zowel de CO2-gevoeligheid (CRS) én de betrokkenheid bij fossiele brandstoffen (FFI) (**) opgelijst. U vindt die door op de Morningstarpagina van het betrokken fonds links bovenaan op het vakje ‘Sustainability’ te klikken.

 % CRS   % FFI

 • DCNA Invest Eurose:         11,40   11,70
 • Triodos Sustain. Equity:      4,66   1,05   (krijgt het Low Carbon-label)
 • Fidelity America Fund:        8,27    7,94
 • Echiquier Agressor:             11,76   3,92
 • Carmignac Emergents:      11,28   0,00

Een concreet voorstel.

Laten we nu tot slot een weging aan de fondsen geven, zodat het resultaat min of meer overeenkomt met het beoogde beleggingsprofiel.

 • We stoppen 40 % van ons geld in DCNA Invest Eurose. Op die manier zit het geld niet volledig in aandelen en blijft het op Europa geörienteerd.
 • Vervolgens gaat er 25 % naar het Triodos Sustainable Equity Fonds. Dit voor een beoogde wereldwijde spreiding.
 • Daarnaast gaat 15 %  (*) naar het Echiquier Agressor Fonds. Dit om ook een oriëntatie op Europa te benadrukken.
 • Dan gaat 10 % naar het Fidelity America Fonds. Hiermee willen we de ontwikkeling binnen de VS meepikken.
 • Tot slot gaat er ook 10 % naar Carmignac Emergents. Groeimarkten zijn volatiel, maar op lange termijn moeten ze o.i. toch een deel van de portefeuille uitmaken.
Een oplossing is Ernie? Of wel?

Het resultaat.

Tot slot verrekenen we procentueel (naargelang het fonds in de totale belegging vertegenwoordigd is) de cijfers voor CRS en FFI.

Het eindresultaat is een 9,444 op Carbon Risk Score en een 6,3245 op Fossil Fuel Involvement.

Volgens de regels van Morningstar zou deze portefeuille het Low Carbon label kunnen krijgen.

Conclusie: 

Hoewel deze VAPZ-oplossing toch nog een lage CO2-betrokkenheid heeft,  biedt ze wellicht een oplossing voor wie zijn principes wil verzoenen met de wens om zijn fiscaal voordelig product niet op te geven. Voor puristen zal dit voorstel niet voldoen, gezien zij allergisch zijn voor waterdruppels in hun wijn. Optimisten zullen wellicht eerder neuriën “we zijn er bijna (2x), maar nog niet helemaal!“.

———————————————————————————————

(*): waarom kiezen voor een fonds dat ondermaats presteert? Niemand verplicht je daartoe. Je kan andere verhoudingen tussen de fondsen nemen en/of zelfs bepaalde fondsen niet weerhouden.

 • Enerzijds is de weergave van de prestatie van een fonds alleen als een indicator te zien. Deze heeft slechts een beperkte voorspellende kwaliteit.
 • Anderzijds huldigen we in onze visie ook 1 van de basisprincipes bij beleggen: voorzie voldoende spreiding.

(**): dit alles is levendige materie. De cijfers die we hanteren haalden we vandaag uit de infofiches bij Morningstar. Deze worden regelmatig ge-updated. Lees je dit artikel in de komende maanden, hou daar dan rekening mee.

(***): niet gequoteerd bij M* voor wat betreft CRS en FFI, maar zopas in de Top 10 van beste Europese fondsen op gebied van klimaatprestaties verkozen   door Climetrics is het NN Europees Duurzaam Aandelen Fonds, wat ook deel uitmaakt van de mogelijkheden binnen Scala Free Pension.  Dit aandelenfonds belegt vooral in Europa, genereert een gemiddeld rendement (3 *) en scoort laag op de duurzaamheidsschaal (1 wereldbol).  

Zo zie je maar weer dat zich uitsluitend baseren op 1 bron risky business is. Je zou dit fonds als alternatief in de plaats van (of samen met) het in artikel vermelde Echiquier Agressor kunnen inschuiven.

 

 

 

 

Door Patrick

Verzekeringsmakelaar, die in Tak 23-verzekeringen belegt. De financiële crisis van 2008 én de gevolgen voor overheden, banken en burgers hakten er bij mij stevig in. Door de combinatie van inflatie en ultra-lage rentes organiseren we onze eigen verarming als we 'sparen'. Wie rendement wil halen moet gaan beleggen. Het liefst zonder medemens, maatschappij en milieu te schaden. Deze site wil hierbij een hulp zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.