In mei legt iedere vogel een ei. Ook de rare vogel, die Donald Trump is deed dit. Symboolgewijs werd dit via Twitter gelegd. De aankondiging van verhoogde invoertarieven voor diverse Chinese producten zette de handelsoorlog tussen de 2 supermachten weer op scherp. De beurzen beleefden in het begin van de maand barre momenten, waardoor de cijfer rood kleurden. Niet zo rood als het verlies dat de superdealmaker blijkbaar voor het Amerikaanse publiek verborgen wil houden. Maar toch voldoende om even voor onrust te zorgen. Of en in welke mate China terugslaat is momenteel nog onduidelijk. Maar het lijkt er ondertussen op dat ook Trump niet aan inbinden denkt.
Naar het midden van de maand leek de scherpe daling tot stilstand gekomen. Maar alsof het afgesproken was plopten 2 andere problemen terug op. Terwijl overal de rente zakte door de handelsoorlog, bleek Italië de uitzondering. Daar steeg ze terug. En op amper een week voor de Europese verkiezingen stapte Labor uit het Brexit-overleg dat met de regering opgestart was. Ook over het kanaal is de impasse dus terug.
De verkiezingsuitslag in België liet de gemoederen in de media oplopen, maar dit vertaalde zich (voorlopig) niet in extra financiële onrust. Het hielp dat op Europees vlak (met naast Vlaanderen ook Italië als uitzondering) er geen dijkbreuk richting populisme ontstond. We moeten hier alvast niet zo veel leedvermaak hebben met die malle Amerikanen en hun gekuifde leider. “America First!” komt aardig overeen met “Eerst onze mensen” als je het door Google Translate haalt. Is het de angst en de onduidelijkheid over van wat ons te wachten staat die ons doet grijpen naar eenvoudige recepten? Zijn we nukkig geworden omdat we niet krijgen wat we willen? Of zijn we zo lui en vooringenomen geworden dat we de moeite niet meer nemen om zelf na te denken? Feit lijkt toch dat er gemakkelijker achter slogans gelopen wordt en er weinig doorwrocht authentiek gedachtengoed op ons lijkt neer te dwarrelen.
Op de valreep voor het begin van de nieuwe maand, opende trump dan ook een nieuw front: handelsoorlog met buur Mexico.
Dit alles heeft er toe geleid dat een deel van de winst, die tussen 01/01/2019 en 30/04/2019 opgebouwd was terug uit onze portefeuille verdwenen is. Waar ze begin mei met een + van 17,16 % kon pronken is dit nu teruggevallen tot + 13,45 %. Zoals te verwachten uit de achteruitgang zich voornamelijk in de fondsen die een blootstelling aan ontluikende landen (emerging markets) hebben. Maar op 1 na gingen alle fondsen uit de portefeuille achteruit.
Tot slot: In het overzicht van de fondsen waarin we beleggen is er een naamsverandering in voege gegaan. Het Triodos Sustainable Equity Fund noemt voortaan Triodos Global Equities Impact Fund. Door in zijn naamgeving impact te integreren hoopt Triodos zich nog meer als een donkergroen fonds te kunnen onderscheiden ten opzichte van andere duurzame fondsen op de markt.