Vorige maand besloten wij onze bijdrage met vermelding van de spanningen die er op De Krim waren. Inmiddels heeft Rusland dit gedeelte van Oekraïne bij zich ingelijfd.
Vanuit de Westerse landen (met de VS op kop) probeert men nu Rusland te sanctioneren. Maar voorlopig heeft dit niet al te veel onrust op de financiële markten veroorzaakt. Dat de Russische beurs in het eerste kwartaal met 15,26 % achteruit ging ligt ogenschijnlijk aan deze situatie. Maar als we zien dat de achteruitgang in maart maar 2,90 % bedroeg, moeten we het gewicht van de geopolitieke bewegingen zwaar relativeren. Ook hier houden de beurzen meer van duidelijkheid en bewegen ze sterker op basis van geruchten dan op basis van feiten. Feiten scheppen immers duidelijkheid. Ook Oekraïne zag in het eerste deel van dit jaar zijn aandelenbeurs met 12,3 % achteruit gaan. De felle onrusten begin van dit jaar, de vlucht van de zittende president, de verscheurdheid van de oppositie – met ook extreem rechtse extremisten (door het Kremlin natuurlijk gretig belicht)-, … zijn geen stabiele voedingsbodem voor investeringen.
Gemiddeld haalde Europa (bron: Euro Stoxx 600) sinds begin dit jaar 1,9 %. De Brusselse beurs (YTD: 7,1%) is een positieve uitschieter, samen met de Griekenland (YTD: 11,2 %), Portugal (YTD: 15,7 %), Italië (YTD: 14,5 %) en Ierland (YTD:9,9 %). Landen waar men pakweg 2 jaar gelden helemaal niet mee geassocieerd wou worden wegens op de rand van de afgrond.
Onze eigen portefeuille – hier na te trekken -, die hoofdzakelijk maar niet uitsluitend op Europa georiënteerd is, daalde in maart met 0,27 %. Het rendement sinds 01/01/2014 ging van 2,06 % naar 1,79 %. Al bij al redelijk, wetende dat er ook obligatiefondsen in opgenomen zijn. We kunnen dus met een boutade zeggen dat De Krim voorlopig alleen een kleine krimp veroorzaakte. Toch moeten we voorlopig niet al te euforisch doen. De voorkeur, die analisten voor 2014 uitspraken: ‘Europe is the place to be’ , resulteert tot heden eerder in een globale pas op de plaats.
We zullen zien of de twijfels over Emerging Markets (wat met de Chinese Economie?) en de weerbots van de sancties tegen Rusland (o.m. voornemen om losser te komen van de dollar bij Rusland, maar ook bij andere landen) de Eurohype zal aanblazen. Wait and see.