geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Wat is een ecologiefonds?


Door de bomen het bos niet meer zien.

Aandelenfondsen zijn er in ontmoedigend grote hoeveelheden. Iedere financiële instelling heeft er een pak in huis. Om een onderscheid te maken in die grote groep van fondsen, kan je selecteren per financiële instelling. Bijvoorbeeld: alle fondsen van ING of KBC rubriceren. Maar dergelijke opdeling zegt niets over wat de doelstellingen en het beleid van de betrokken fondsen zijn.

Onderverdelen in subsectoren.

Daarom worden fondsen vaak nog in aparte deelgroepen ingedeeld:

  • alle fondsen die in grondstoffen investeren,
  • alle fondsen die in Latijns Amerika investeren,
  • alle fondsen die in Oost-Europa investeren,
  • alle fondsen die in ICT (internet, computer & telecom) investeren,…

Door de opdeling in aparte deelgroepen, is het mogelijk om gerichter te zoeken naar fondsen die je interesse wegdragen.

Maar nog belangrijker: je kan fondsen beter met elkaar vergelijken. Als je het over de smaak van peren wil hebben, zal je natuurlijk liever vergelijken tussen verschillende perensoorten. Steken in je vergelijkingsmateriaal,  ook alle appel- en aardbeiensmaken, dan moet je deze eerst elimineren vooraleer je iets zinvols kan zeggen over de smaak van 1 peer /perensoort.

Benchmark:

Fondsen die in min of meer dezelfde bedrijvensector actief zijn, worden vaak (maar niet altijd) ook vergeleken met een bepaalde index, samengesteld uit een groot aantal bedrijven uit betrokken sector. Die vergelijking laat toe om te zien of 1 bepaald fonds beter of slechter dan het gemiddelde presteert.

Toch moet er steeds opgepast worden met klakkeloze vergelijkingen tussen fondsen (al dan niet op basis van indexen).

Net zoals een mediaan in de schoolresultaten van je kind wel iets zegt over de positie van jouw kind in die bepaalde klas, geeft de vergelijking met index of andere fondsen slechts een beperkte indicatie. Zo zou je de mediaan nog eens moeten vergelijken met andere medianen van klassen van kinderen uit hetzelfde leeftijdsniveau om iets te kunnen weten over het algemeen niveau van de klas. En iemand die onder de mediaan presteert kan later perfect een succesvol leven leiden, terwijl iemand die een pak boven de meridiaan uitsteekt later grandioos de mist kan ingaan. Zo is het ook bij fondsenvergelijking en zeker met fondsencategorieen.

Ecologiefondsen zetten in op milieu, energie, klimaat,…

Het aantal fondsen dat je onder de noemer ecologiefondsen kan rubriceren groeit gestaag.  Waarom?

De vraagkant:

Duurzaamheid, sustainability,…  of hoe je het ook noemt is trending. Een steeds groter aantal mensen wil hun investeringen gelijkschakelen met hun bekommernissen en zoeken dus dergelijke fondsen op.

De aanbodkant:

Banken en financiële instellingen, die op zoek gaan naar markten waar ze nog geld kunnen verdienen, konden natuurlijk niet blind blijven voor het groeiend segment van bedrijven, die opereren in de sector van afvalverwerking, waterzuivering, opwekken van hernieuwbare energie, energiereductie, ….

De maatschappelijke context:

Verder wordt de aandacht voor ecologiefondsen nog gestimuleerd door maatschappelijke evoluties, zoals de internationale aandacht voor milieu (UN Klimaatakkoord van Parijs 2015, Europese regelgeving, …). Ook ecologische catastrofen (olieverlies in zee, problemen met kernenergie-installaties, stijging van zeespiegel, sjoemelsoftware die reële uitstoot bij automerken verdoezelt,…) helpen om de “ecologie” tot nieuw wingewest van de financiële markten te promoveren.

Waarschuwing:

Dat ecologie een item blijft voor de komende decennia is m.i. niet te ontkennen. Of ecologie ook de “ financiële olie van 21e eeuw” zal blijken te zijn, is een ander paar mouwen. Als alle emotionele betrokkenheid rond dit thema uitgezuiverd is, dan moet je vaststellen dat dit segment uit de beleggingssector geen garantie op vlak van rendement biedt.

ecologiefonds
In goede technologie investeren is niet automatisch winstgevend als bedrijfsbeleid niet uitgekiend is (hier windmolens ijsvrij maken door in vorstperiode met ijs met water te bestrijden).

Niet vergeten dat je via ecologiefondsen in een relatief klein spectrum van bedrijven investeert en dat alle wijziging in mentaliteit / wetgeving / concurrentie-omgeving daar vlugger doorwegen dan in minder specifieke aandelenfondsen.

Wie aandacht heeft voor People, Planet en Profit kan m.i. moeilijk om deze sector heen. Maar wie ook oog heeft voor zijn/haar potentiëel rendement vergeet best niet te spreiden.

Alleen wie een dynamische portefeuille ambieert, kan hier zwaar op inzetten.

Een voorzichtige belegger zal de ecologiefondsen eerder zien als de kruiding in zijn eten. Het maakt de schotel lekkerder, maar de voedingswaarde van de maaltijd zit elders.

En met een niet-aangepaste dosering van de specerij kan je het geheel op de valreep nog verknoeien.

(laatste bijgewerkt: 19/11/2019)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *