geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Uw elektrische auto kiezen op basis van SDGs en ESG.


 

We zijn er in het Westen behoorlijk aan verslaafd geraakt: de eigen auto voor de deur. Beschikbaar om er desnoods op zondagochtend de 300 meter wandelafstand naar de bakker mee af te leggen.

De auto: vaak een mobiel onding.

Maar meer en meer wordt het autogebruik ook gezien als een PITA (Pain in  the Ass): een grote financiële kost voor haar eigenaar, een forse milieuvervuiler (uitstoot, geluid, recycleerbaarheid,… ), een veroorzaker van overmatig betonstort en aantasting van openbare ruimte (wegenaanleg, parkeerplaatsen,…).

In stedelijke gebieden kan men zijn autogebruik fors reduceren (bijna alles is per fiets bereikbaar, er is voldoende openbaar vervoer en er zijn relatief goed uitgebouwde autodeelsystemen voor het geval je alsnog eens echt een auto nodig hebt).

Soms echter onvermijdbaar.

Maar wie in een landelijke omgeving woont of beroepsmatig naar moeilijk bereikbare plaatsen moet of er onregelmatige uren op nahoudt, zal nog een tijdje van een eigen auto afhankelijk blijven.

Wie zijn wagenkeuze niet wil laten bepalen door snobisme en sociologische profileringsdrang, moet dan ook goed afwegen welke keuze hij maakt.

Beter elektrisch.

We gaan er in de rest van dit artikel van uit dat de keuze reeds gevallen is op een elektrische wagen (EV : Electric Vehicule).

De dood van de hoestbui op 4 wielen wordt voorbereid.

Dit is een beetje voorlopen op wenselijk gedrag, want tegen 2030 dient volgens Europa de uitstoot van nieuwe personenwagens slechts 37,5 % lager te liggen dan vandaag (voor bestelwagens slechts 31 %). Een diesel- of benzinewagen zal in België  dus –bij ongewijzigd klimaatbeleid– nog wel enkele jaren kunnen blijven bollen. We moeten echter rekening houden met het feit dat in steden meer en meer verboden (of tolsystemen)voor vervuilende wagens zullen opduiken en ook dat in de ons omringende landen soms strengere normen dan hier zullen uitgerold worden. Een vervuilende wagen zal derhalve steeds minder een oplossing voor alle gebruik blijven. En de te verwachten herverkoopwaarde van dergelijke wagens zal in de komende jaren dan ook een forse duik nemen.

Dit is ook voorbijgaan aan het gebruik van waterstof (wegens inefficiënt gebruik van energie) en CNG (wegens eveneens fossiele brandstof) als aandrijfenergie.

Neemt niet weg dat bij de keuze voor een elektrische auto ook belangrijk blijft na te gaan hoe duurzaam de gebruikte stroom is. In dit artikel zie je het effect van die keuze op klimaat en luchtverontreiniging.

Duurzaamheid als criterium.

We houden verder ook geen rekening met de aankoopprijs van de wagen of the total cost of ownershiphoewel die elementen natuurlijk ook het aankoopgedrag beïnvloedt-, noch met het feit of de wagen al dan niet met zelfrijdende functies uitgerust is – de wetgeving hierrond is nog niet duidelijk en de bestaande systemen zijn nog in volle ontwikkeling (als we ze al niet moeten bestempelen als vaporware)-.

Werken wij met ons gedrag de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen vooruit of niet?

De 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die de VN ons voorhoud, zijn niet allemaal toepasbaar op een  autokeuze. We gaan ervan uit dat volgende doelen zeker betrokken zijn bij je wagenkeuze: 3, 11, 12,13 en 15. Maar als we ietwat verder kijken kunnen we zeker ook deze doelen betrekken:

  • 7 -> regeneratief remmen bij elektrisch rijden gebruikt de rem-energie die anders verloren gaat. Een klassieke verbrandingsmotor is weinig efficiënt en verliest veel energie door overmatige warmteontwikkeling
  • 8 -> properder werkomstandigheden in herstelplaatsen, beter geschoolde werknemers nodig voor de ‘computers op wielen’
  • 9 -> laadinfrastructuur zonder noodzakelijke aanvoer van fossiele brandstoffen,…

We baseren ons voor dit artikel op het overzicht (dd. 08/02/2019) dat eGear maakt van beschikbare elektrische auto’s en elektrische bestelwagens in België . We rangschikken deze vooreerst in enkele categorieën. Dit volgens hun bereik bij normaal gebruik bij een volledig opgeladen batterij. Op die manier ontwijken we de afknapper range anxiety en komen we tot 4 autolijstjes:

  • voor verre afstanden (bereik vanaf 350 km)
  • voor middellange afstanden (bereik tussen 200 & 349km)
  • voor dagelijks woon-werkvervoer (bereik tussen 120 & 199 km)
  • voor verkeer rond de kerktoren (bereik onder 120 km).

What would Anuna do? 

Bumpersticker als reactie op de in de VS veel gebruikte “What Would Jesus Do?”

Daarna halen we merken van de beschikbare wagens door de Arabasque S-Ray. Een soort bedrijven X-straal die op duurzaamheid (met de “S” van sustainability) inzoemt. Duiding over Arabesque kon u vinden in ons blogbericht van 23/10/2018.
Arabesque quoteert een bedrijf op basis van de Global Compound-principes (laten we dit voor het gemak vertalen tot SDGs). In deze scoring houdt ze rekening met naleving van de mensenrechten, de rechten van de werknemers, het leefmilieu en met anti-corruptiebeleid. Hoe hoger de score, hoe beter.

Tevens combineert ze 200 duurzaamheidsparameters met nieuwsanalyse van zeer diverse oorsprong tot een ESG-score. Ook hier hoe hoger de score, hoe beter.

Volgens deze criteria de beste lange-afstandsoplossing

Voor verre afstanden komen dan in afnemende mate van duurzaamheid (*) Hyundai Kona EV (SDGs: 62,27 & ESG: 54,11 of samen 116,36) gevolgd door Nissan Leaf (SDGs: 61,75 & ESG: 52,91  of samen 114,66) en Kia e-Niro (SDGs: 57,11 & ESG: 54,54 of samen 111,65) naar voor. Tesla (alle modellen) volgt op respectabele afstand (SDGs: 50,67 & ESG: 43,90 of samen 94,57). Ten gunste van Tesla kan ingebracht worden dat ze van bij hun ontstaan alleen elektrische wagens verkocht hebben én dus niet bijgedragen hebben aan de historische vervuiling waarvoor de andere merken wel boter op hun hoofd hebben.

Werd als een Tesla-killer in de markt gezet.

Voor middellange afstanden komt op basis van duurzaamheid Jaguar I-Pace (SDGs: 66.09 & ESG: 60,62 of samen 126,71) gevolgd door BMW i3 (SDGs: 66.87 & ESG: 57,62 of samen 124,49), Renault Zoe (SDGs: 64,31 & ESG: 51,81 of samen 116,17), Mercedes EQC-verwacht in de loop van 2019- (ESGs: 64,48 & ESG: 51,38 of samen 115,86), Nissan e-NV200 -zowel personen- als lichte vrachtwagen- (SDGs: 61,75 & ESG: 52,91 of samen 114,66) in aanmerking. Audi e-tron en VW e-Golf (SDGs: 57,96 & ESG: 48,41 of samen 106,37)  sluiten de rij af.

multifunctioneel, saai en niet sexy.

Voor dagelijks woon-werkverkeer komen in afnemende mate van duurzaamheid Citroën e-Berlingo (zowel personen- als lichte vrachtwagen), Citroën e-Mehari,  en Peugeot Partner Tepee & Peugeot Partner Electric (SDGs: 68,46 & ESG: 60,18 of samen 128,64)gevolgd door  Hyundai Ioniq (SDGs: 62,27 & ESG: 54,11 of samen 116,36), Renault Kangoo ZE en Renault Master ZE (SDGs: 64,31 & ESG:51,81 of samen 116,17), Smart EQ (SDGs: 64,48 & ESG: 51,38 of samen 115,86), Kia Soul (SDGs: 57,11 & ESG: 54,54 of samen 111,65) en tenslotte VW e-up en VW e-Crafter (SDGs: 57,96 & ESG: 48.41 of samen 106,37) in aanmerking.

wegens klein bereik door een autokoper vaak niet in overweging genomen.

Voor verkeer rond de kerktoren zijn de Citroën C-Zero en de Peugeot Ion(SDGs: 68,46 & ESG: 60,18 of samen 128,64 ) het meest duurzaam. Renault Twizzy (zowel personen- als lichte vrachtwagen) is hier met volgende cijfers (SDGs:64,31  & ESG: 51.81 of samen 116.17) de minste keuze.

Andere kwesties onder de gordel? 

Verder probeert Arabesque op te lijsten of het bedrijf in kwestie betrokken is bij investeringen in minder eerbare zaken.  Het gaat hier dan over pornografie, alcohol, fossiele brandstoffen, gokken, genetisch gemodifieerde organismes, tabak, defensie, kernenergie,  varkensvlees, stamcelonderzoek, wapens en controversiële landen.

Voor de hier onderzochte bedrijvengroepen valt dit nogal mee. Maar merk op dat noch lobbying rond de WLTP-emissietests, noch het gebruik van sjoemelsoftware hierbij een criterium waren.

  1. BMW en VW -Groep (Volkswagen en Audi) zijn nergens bij betrokken.
  2. Tata (eigenaar Jaguar), Daimler (eigenaar Mercedes & Smart), PSA Group (eigenaar Peugeot & Citroën), Renault en Tesla lijken nergens bij betrokken, maar er is geen info beschikbaar over hun relatie met controversiële landen.
  3. Hyundai Kia en Nissan blijken relaties met controversiële landen te hebben.

(*): We gebruiken de gratis versie van Arabesque. Deze bevat gegevens die  ietwat (3 maand) verouderd zijn. Duurzaamheid is een betrachting die nooit af is. De gepubliceerde cijfers én de rangorde zijn dan ook slechts een momentopname.

disclaimer: schrijver dezes reed van eind 2013 tot begin 2019 met een Tesla Model S. Hij koos toen voor de enige EV met een voldoende actieradius om tegemoet te komen aan zijn professionele behoeften. De opgebouwde praktijk leert dat hij in meer dan 90 % van de gevallen ook zou toekomen met de huidige wagens die middellange afstanden kunnen overbruggen. Bij vervanging heeft hij toch gekozen voor een wagen die verre afstanden aankan. Dit wegens extra comfort (minder aan de lader en praktischer op vakantie). Hij koos niet voor de hier gesuggereerde beste koop, maar voor een wagen die op hetzelfde platform gebouwd werd: de Kia e-Niro. Grotere bagageruimte en beenruimte achteraan, iets luxueuzere afwerking tegen een iets lagere prijs (toegestane korting) gaven de doorslag in de beslissing. Nu alleen nog de wachttijd overbruggen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *