Categorieën
home

Trump en klimaat: ” I never promised you a rose garden”.

 

Uiteindelijk deed hij dan toch wat hij aan zijn kiezers beloofde. President Trump stapt met Amerika uit het klimaatakkoord van Parijs .

Dat dit nog een tijd zal duren vooraleer het realiteit is weten we. Of het afhaken van een grote vervuiler met een diepe portemonnee een domino-effect zal opleveren, weten we nog niet. In alle geval de wetenschap is het er over eens dat global warming geen hoax is. U moet al ziende blind zijn of manifest andere belangen prioriteit geven om te ontkennen dat er met ons klimaat wat aan de hand is.

Zal de waarheid tijdig de leugen achterhalen?

Wie moet nu het klimaat redden? De overige landen, geholpen door sommige  individuele staten uit de VS en/of door de industrie, die wel de zinvolheid van investeren in toekomstgerichte technieken inziet , de paus , … . Of Al Gore met zijn nieuwe film An Inconvenient Sequel: Truth to Power ?

Kan de burger ook iets doen?  Door te procederen? Door anders te consumeren ? Door anders te eten ? Of door anders te beleggen?

Willen we het redden, dan zal het  in alle geval van iedereen volgehouden gedragsverandering vergen. Het wordt dus geen walk in the park. En in die zin is het meer dan ironisch dat “The Donald” zijn beslissing mededeelde in de rozentuin van het Witte Huis. Het deed me denken aan de Lynn Anderson countryhit I never promised you a Rose Garden .

Met deze blog proberen wij al enkele jaren mensen te bewegen om hun beleggingsgedrag bij te sturen. Dit onder het motto Put your money where your mouth is. Misschien dringt het nu met de manifeste negatie van een wereldleider (sic) meer door dat we ook ons spaar- en beleggingsgedrag in overeenstemming moeten brengen met onze eigen opvattingen en geweten.

laten we er niet met onze klak naar gooien

Dit is alvast mogelijk. Met meer dan 50 beleggingsfondsen die het predicaat “duurzaam” verdienen, kunnen we voor quasi iedereen een aanbod doen. Uiteraard is het niet voor elk profiel mogelijk om  elk van onderstaande fondsen te kiezen. De meeste aanbieders vragen een minimuminleg. Wie een snoepwinkel binnengaat met € 0,5 kan ook niet uit elk  schap iets halen.

Meer specifiek vind u hieronder een lijstje van enkele ecologiefondsen uit ons aanbod.

 

Naam van het Fonds       R(*) 2016  R 3 j  R  5 j  R 10 j R YTD(*)  r(*) 3 j r  5 j  r 10 j S(*)

Pictet Water P Europe 9,87 12,18 13,27 6,14 7,10 **** *** **** 2
Blackrock New Energy 4,35 7,70 9,05 -0,69 8,84 ***** **** *** 5
Deutsche Invest I New Resources 0,88 4,68 8,32 1,52 4,60 ** ** *** 2
Sarasin Multi Label SICAV – New Energy 1,71 -0,84 1,22 -8,42 6,51 *** *** ** 4
JB Multipartner Sicav RobecosamSustWaterFd B EUR Cap 1,53 12,19 15,38 5,26 9,41 **** **** *** 4
Pioneer Funds Global Ecology A Eur ND -0,08 4,94 11,73 3,05 6,85 ** *** **** 5
RobecoSAM Smart Energy Fund B € 6,78 9,29 6,95 3,30 7,75 ***** **** **** 2
Nordea 1- Global Climate and Environment Fund BP -Eur 30,66 13,65 13,76 0,00 8,29 **** ***** nihil 2
Quest Cleantech R EUR Acc 0,72 10,22 15,52 0,00 13,35 *** *** nihil 2

(*) Legende: R = Return/opbrengst (telkens per kalenderjaar(vb. R 3 j = 01/01/2014-31/12/2016)) r = Rating in vergelijking met benchmarkt 5 = top 1= bottom – S = sustainable rating waarbij 5 erg duurzaam en 1 weinig duurzaam is. YTD = sinds jaarbegin

Uit dit overzicht blijkt dat het wel degelijk mogelijk is om goede rendementen te halen met fondsen die overeenstemmen met uw eigen principes (hier: zich focussen op ecologie en milieu).

Let er wel op dat u door te investeren in 1 bepaalde sector niet echt goed spreidt. En spreiden blijft nog altijd 1 van de basisregel voor de belegger.

  • Heeft u dus al voldoende beleggingen in andere sectoren, dan kunt u gerust als diversificatie intekenen op 1 of meerdere van deze fondsen.
  • Heeft u die veiligheidsmatras nog niet, dan is het o.i. beter om eerst in algemeen duurzame fondsen te beleggen en de ecologiefondsen als kers op de taart te beschouwen (lees: er slechts een beperkt % van uw beleggingsgeld aan te besteden).

We zijn er van overtuigd dat humor werkt om een opgelopen ontgoocheling een plaats te kunnen geven. Daarom geven we het laatste woord aan een tekening ( hier Lectrr uit De Standaard). We kunnen hier  -toepasselijk-  alleen groen om lachen.

Mijn boodschap als president aan toekomstige generaties : “F*ck Yo* and God bless America”

 

Door Patrick

Belgisch verzekeringsmakelaar (voordien sociaal-assistant en bankagent) bij wie -door de financiële crisis van 2008 én de gevolgen voor overheden, banken en burgers- volgende inzichten rijpten:
1. Uitsluitend 'sparen' is organiseren van uw eigen verarming. Dit door de combinatie van inflatie & ultra-lage rentes.
2. 'Beleggen' is nodig om nog enig rendement te behalen.
3. Dit kan ook zonder mens, maatschappij en milieu te schaden.
Ik doe dit via beleggingsverzekeringen (Tak 23). In de blogberichten licht ik mijn zoekproces én mijn inzichten in de wereld van duurzaam beleggen toe.

2 reacties op “Trump en klimaat: ” I never promised you a rose garden”.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.