Categorieën
home

Top10: daar zit muziek in !

 

De solden zijn terug in het land. Een periode waar nogal wat mensen naar uitkijken. Dit om hun ontoereikend budget in overeenstemming te houden met hun wensen op

Printer, TV, Koelkast, Auto, …. aan vervanging toe?

vlak van kledij, electro, …. Een soldenperiode leidt niet alleen tot veel stress bij consumenten en winkeliers. Vaak resulteert ze ook in impulsaankopen, waarbij men goederen koopt die men helemaal niet nodig heeft.

En zoals we weten is consuMEREN géén efficiënte manier om de vervuiling en de afvalberg te verkleinen. Onder het motto “Less is More“, zijn er dan ook her en der initiatieven om juist te stimuleren tot consuMINDEREN. Denk aan de succesvolle Vrekkenkrant uit Nederland.

Wij van ethisch beleggen hebben niets tegen consumptie an sich. Zonder consumptie raken in eerste instantie de spaarboekjes vol, maar stokt de verkoop. Resultaat: productieoverschotten, terugschroeven van tewerkstelling (werkloosheid), faling van bedrijven en tenslotte algehele verarming.

We geloven echter wel in slim consumeren. Consumeren waarbij eerlijke prijzen aan werknemer en fabrikant en winkelier gecombineerd worden met aandacht voor milieu (verminderen afvalberg, elektriciteitsverbruik en van uitputting natuurlijke hulpbronnen). Kortom: duurzame consumptie.

Om die reden maken we hier eens wat reclame voor www.topten.be. Deze site onder auspiciën van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) biedt u tips over consumptiegoederen, die u en ik alledag gebruiken. We hebben de site, net als deze van BBL zelf trouwens ook permanent opgenomen in ons tabblad “links” onder de rubriek inspiratiebronnen op weg naar duurzaamheid.

En net zoals bij beleggen is het bij consumeren beter om het totale plaatje te zien. Want de vreugde voor een lage aankoopprijs is een kortdurende euforie, terwijl het ontevredenheid over een niet-passend product blijvend is.

Wie consumptiegoederen aankoopt, brengt derhalve best ook de productievoorwaarden, de gemiddelde levensduur, de energie-efficiëntie in rekening. Wie belegt, kijkt best ook naar risicospreiding en de beleggingsdoelstellingen.

Natuurlijk zijn er al heel veel initiatieven, die het totaalpakket bekijken en zich niet alleen op de laagste prijs fixeren. Zonder volledigheid te betrachten, denk ik hier spontaan aan Oxfam Wereldwinkelsgroentepakkettenboerenmarkten, … .

In al die werkingen is meer aandacht voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Was het niet zo dat eigen lof stinkt ;-), we zouden zweren dat dit ook ons eigen motto is.

 

 

 

 

 

 

 

Door Patrick

Oud sociaal assistant en bankagent. Nog steeds verzekeringsmakelaar.
Door de financiële crisis van 2008 én de gevolgen voor overheden, banken en burgers, rijpten bij mij deze inzichten:
1. Wie alleen 'spaart', organiseert zijn eigen verarming. Dit door de combinatie van inflatie en ultra-lage rentes.
2. We zullen moeten gaan 'beleggen' om nog rendement te behalen.
3. Doe dit dan liefst op een manier die mens, maatschappij en milieu niet schaadt.
Met de site probeer ik burgers duidelijk te maken dat dit in België ook kan via beleggingsverzekeringen. Via de blog licht ik mijn zoekproces én mijn inzichten in de wereld van duurzaam beleggen toe.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.