geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Skagen Kon-Tiki : een frisse kijk op groeilanden


In het zuiden van Noorwegen, huizen de asset managers van Skagen.  Vanuit hun geïsoleerde positie -weg van de brandpunten van de financiële markten- zijn ze op de beleggingsmarkt actief. We hadden de gelegenheid om een presentatie van Casper Meussen, 1 van hun directeuren bij te wonen. De presentatie handelde over hun fonds Skagen Kon-Tiki. Dit fonds investeert in emerging markets.

Het behoort al sinds 2012 tot mijn eigen portefeuille. Dit omdat het –met mijn toenmalige marktkennis– het enige fonds was dat in groeilanden investeerde én voor mij bereikbaar was.

Onversaagd door het ruime sop. Ons clichébeeld van Scandinaven

Midden in de presentatie was er een slide te zien waarop de ESG-kwaliteiten van het fonds aangeprezen worden.

Hoewel ik niet totaal onbekend was met het fonds, fronste ik hierbij toch even mijn voorhoofd. Zeker toen ik tijdens het vervolg van de presentatie hun hoge exposure op Zuid -Korea en hun doelbewuste aankoop van preferente aandelen bij  diverse chaebols aangestipt zag.

Dergelijke familieconglomeraten zijn niet steeds erg doorzichtig in hun beleid (ESG?) en met preferente aandelen geeft men vaak zijn stemrecht in de algemene vergadering van een bedrijf op.

Toen daar bovenop ook bleek dat  1 van de belangrijkste participatie bestond uit investering in een Russische supermarkt ( X5 Retail Group) was mijn argwaan definitief gewekt.

In een gesprek achteraf en ook na wat opzoekingswerk via internet op basis van het info die ik gekregen heb, bleek Skagen echter toch over diverse troeven te beschikken, die mij ontgaan waren in de voorbije jaren. Laten we het maar wijten aan een blinde vlek in mijn kennis.  Een eigen visie op hun recente stappen in het kader van verduurzamen van hun beleggingen, vindt u hier (engels).

Op zich is het natuurlijk niet verwonderlijk dat Skagen hier gevoelig voor is.  In Noorwegen is het Noorse Oliefonds – hun openbaar pensioenfonds–  al sinds jaar en dag een vaandeldrager van ethisch beleggen.

rendementen in Stavanger: ‘t kan vriezen en ‘t kan dooien.

Enkele weken geleden, had ik het in deze blog over Carmignac Emergents (CE).  Ook een fonds met duurzaamheidskenmerken dat zich op emerging markets richt.

Beide fondsen verschillen toch op diverse punten.

  • Skagen Kon-Tiki  (SKT) beheert zijn portefeuille tegendraads (gaat op zoek naar gevallen waarde-aandelen). CE zet meer in op groeiaandelen.
  • SKT (37,20 %  vs  CE 11,82 %) belegt een groter deel van zijn gelden binnen Europa (volgens filosofie dat bedrijven die wereldwijd actief zijn en felle groei kennen in emerging markets daar wellicht al te hard in waarde gestegen zijn en dat je hen beter op thuismarkten, waar ze minder in de kijker lopen kan kopen).
  • SKT KIID-risico: 6 – CE: KIID-risico: 5
  • SKT en CE kennen een afwijkend rendement
    • 2013: SKT: +5,05% – CE: -6,17%
    • 2014: SKT: +2,88% – CE: 5,76 %
    • 2015: SKT: – 6,84 % -CE: + 5,15 %
    • 2016: SKT: + 12,86 % – CE: + 1,39 %
    • 2017: SKT: +16,36 % -CE: + 18,84 %

De verschillen in rendement tonen voldoende aan dat een belegging in emerging markets -ondanks de gunstige vooruitzichten- niet automatisch een gewonnen koers is. Maar op de lange termijn zitten daar toch behoorlijke beleggingsopportuniteiten.

Sowieso is beleggen in Emerging Markets een erg goede manier om aan diversificatie te doen. Een aanrader dus voor wie een voldoende tijdshorizon heeft.

Maar … wie rustig wil slapen dient er ook rekening mee te houden dat hij (m/v) met zijn hoofdbelegging beter wat dichter bij huis blijft.

Update 25/11/2020: Bij herevaluatie nav. opmaak modelportefeuilles 2021 is besloten dit fonds niet langer aan te bieden. In het aanbod van Ethisch Beleggen steken inmiddels een aantal fondsen gericht op EM, die duurzamer blijken te zijn dan Skagen Kon-Tiki. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *