geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Hoe scoren onze modelportefeuilles in 1e helft van 2013?


 

De eerste helft van het jaar is voorbij. Her en der verschijnen lijstjes over de rendementen van beleggingen. Welke adviseur had het bij het rechte eind en welke ging de mist in?

"The proof of the pudding is in the eating." Is er rendement behaald of niet?
“The proof of the pudding is in the eating.” Is er rendement behaald of niet?

Het is natuurlijk gevaarlijk om een juiste keuze voor de lange termijn af te meten aan de prestaties van een product op korte termijn. Niet voor niets gaan de meeste beleggingsadviezen gepaard met een waarschuwing “rendementen in het verleden zijn geen garanties voor rendementen in de toekomst “.

We hebben voor elk type belegger een modelportefeuille ter beschikking. We hebben die gepubliceerd op 04/01/2013. Terwijl we voor de reële portefeuille van de zaakvoerder van Coverbel de evolutie maand na maand bekendmaken, doen we dit niet systhematisch voor onze modelportefeuilles. In onze bijdrage van 01/07/2013 kon je reeds lezen dat de reële portefeuille gedurende de eerste helft van het jaar een rendement van 4,13 % behaalde. Dit is alvast beter dan het resultaat dat we behaalden over de eerste helft van 2012. Toen scoorde onze portefeuille lichtjes negatief. Dit negatieve was onder meer veroorzaakt door de opstartkosten van de portefeuille (instap + verzekeringstaks) en door de negatieve evoluties in beleggingsland in 2e trimester van 2012. Op het einde van 2012 waren de rode cijfers omgezet in een veel positiever geheel.

In het kader van transparantie hebben we de resultaten van onze modelportefeuilles nu ook opgelijst. U vindt ze in de laatste kolom in dit overzicht. In feite een herneming van onze publicatie van 04/01/2013, maar nu met halfjaarlijkse resultaten aangevuld.

Wat leren we hieruit?

  1. Onze modelportefeuilles voor de voorzichtige belegger haalden een rendement (zonder kosten) van -1,57 % tot 2,6 % op 6 maanden. Er zijn 9 van deze modelportefeuilles opgemaakt -afhankelijk van de bedragen die een klant kan besteden-. Hoewel rekenkundig niet correct, is het gemiddelde van deze 9 portefeuilles een opbrengst van 1,474 %. Omdat er een einde gekomen is/lijkt aan de daling van de rente hebben de obligatiefondsen dus in tegenstelling tot vorig jaar geen goed rendement geleverd. Voor de voorzichtige beleggers hebben we in onze portefeuille soms enkele niet-ethische fondsen (omdat het aanbod ethische obligaties erg beperkt is) opgenomen. Ook deze hebben niet echt goed gepresteerd.
  2. We hebben 8 modelportefeuilles voor de gematigde belegger, die veiligheid en risico elk hun eigen gewicht wil geven. Daar varieert de opbrengst tussen 1,61 % en 5,16 %. Gemiddeld komt dit op 3,1975 %. In dergelijke portefeuilles is een groter gewicht aan aandelen aanwezig. Alvast in de eerste 5 maanden van 2013 was dit een rendabele keuze. Juni corrigeerde de stijging.
  3. We hebben ook 8 modelportefeuilles voor de dynamische belegger. Die accepteert meer risico en kan derhalve ook meer verliezen als alles tegenslaat. De laagste opbrengst is daar 5,37 % en de hoogste 10,17 %. De rendementen van al deze portefeuilles opgeteld en door 8 gedeeld, komen we op een gemiddelde van 6,01 %. Wat er op wijst dat de 10,17 % de uitzondering is. Al bij al loonde het dus om risico te nemen in de eerste jaarhelft. In de dynamische portefeuilles zitten ook een aantal fondsen, die specifiek op energie – en milieproblematiek inspelen. Die ecologische fondsen doen het momenteel goed. Dit in tegenstelling tot de laatste paar jaar, waar ze bij de verliezers te situeren waren.  
  4. De persoonlijke portefeuille, die ergens hangt tussen gebalanceerd en dynamisch zit qua rendement dus perfect op zijn plaats.

Zolang het beleggingsgemoed niet omslaat zie je zelfs bij ethisch beleggen dus de perfecte toepassing van het theoretisch kader: wie meer risico neemt, kan een beter rendement behalen.

Maar omdat niemand in de toekomst kan kijken, blijft het belangrijk om voldoende te spreiden, een belegging op te bouwen die overeenkomt met je eigen risicoprofiel en toch een voldoende lange beleggingstermijn te hebben om ook een tegenslag te kunnen opvangen en om onze eenmalige kosten ( instap: 1,90% & verzekeringstaks: 2 %) te kunnen uitzweten.

Diversifieer. Er is meer dan de spaarrekening
Diversifieer. Er is meer dan de spaarrekening

Met ons beleggingspakket dat uit inmiddels meer dan 50 fondsen bestaat, zijn we goed geplaatst om voor jou een belegging op maat te maken.

Gezien de rentes op spaarrekeningen in de eerste helft van dit jaar ook terug gedaald zijn, moet je er misschien toch maar eens aan denken om geld dat je niet dadelijk nodig hebt een andere, zinvollere bestemming te geven.

“Zinvoller” in de betekenis van zowel kans op hoger rendement als maatschappelijk verantwoord investeren van je geld. Niet voor niets vatten wij de bedoeling van Ethisch Beleggen samen onder de noemer “geef je geld meer waarde“.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *