Ideologische zuiverheid

 

(18/04/2012) Als we onze geschiedenis kennen, dan is het historisch gezien mogelijk om heiliger te zijn dan de Paus. Wie ethisch wil beleggen, wordt geconfronteerd met een wildgroei aan termen en definities rond wat juist ethisch beleggen is. Ik waag mij daar niet aan. Feit is dat het begrip erg rekbaar is en vaak verbogen wordt tot het in het eigen kraam past. En is er nergens een commissie die waakt over misbruik van het begrip. Zo was het voor mij een fluitje van een cent om de domeinnaam www.ethischbeleggen.com vast te leggen. Kwestie van eerst komt, eerst maalt. Ethischbeleggen.be zit al sinds jaar en dag in handen van Dexia. Dus werd het .com. Zonder enige controle. Ik mag bij wijze van spreken een crimineel met achtergrond van oplichterij zijn, dan nog kan ik het terrein van ethischbeleggen.com bezetten.

Daarom is het goed dat er instellingen zijn, die toch criteria vastleggen en beleggingsfondsen tegen het licht houden om het kaf toch iet of wat van het koren te scheiden. Zo is in Vlaanderen onder meer Ethibel (www.ethibel.be) gekend als labelaar van ethische producten. Voor Franstalig België is er het Réseau Financité (www.rfa.be) . In hun rapport “L’investissement socialement responsable en Belgique” uit 2011 staat op pagina 81 een detaillijst van 73 fondsen die zowel op theoretisch vlak als op praktisch beleggingsbeleid gequoteerd worden op hun ethisch gehalte. Van de 25 fondsen die ik actief promoot, staan er 12 in deze lijst vermeld.

Je vindt ze op de 2e (Triodos Sustainable Equity Fund), 9e (Pictet Funds European Susainable Equities) , 10e (Petercam Equities Europe Sustainable), 29e (Pictet-Clean Energy), 38e (Triodos Sustainable Bond Fund), 47e (DLL Water & Climate Fund), 48e (DLL New Energy), 55e (ING (L) Invest Sustainable Growth), 58e (Dexia Sustainable Euro Short Term Bonds) 59e (Dexia Sustainable Euro Bonds) , 60e (Dexia Sustainable European Balanced Low) en 67e (Black Rock New Energy Fund) plaats.

Ongeveer de helft van de aangeboden fondsen is dus door onafhankelijke derde organisatie gescreend & van label voorzien. Op zich zegt dit wel iets over de kwaliteit van deze fondsen op vlak van “ethische principes”.  Hoewel ook daar de discussie niet gesloten is, want ook die onderzoeksinstanties zijn niet onfeilbaar. Zonder ze over dezelfde kam te willen scheren als ratingsagentschappen als Moody’s, Standard & Poors of Fitch, mag je toch ook kritisch blijven naar wie de stempels uitdeelt. Dit heeft de financiële crisis geleerd in 2008 ons geleerd, gezien toegekende AA-ratings niet verhinderd hebben dat er banken over de kop gingen en veilig geachte producten plots brandbommen bleken te zijn.

De screening mbt. ethisch aspecten van de beleggingsfondsen zegt ook niets over het rendement dat ze genereren. Het is niet zo dat het beste fonds qua ethisch gehalte ook de hoogste financiële opbrengst biedt.

De andere 13 fondsen die opgenomen zijn in de lijst van ethische fondsen die ik verdeel, kunnen bij controle door de mand gevallen zijn. Het kan ook dat ze nog onder de radar van de betrokken instanties vliegen. Dit gezien er enkele fondsen uit het buitenland in mijn selectie zitten.

Beleggingsinstellingen, die het niet te nauw nemen met het ethisch gehalte van hun producten en toch er ronkende namen als “duurzaam“, “ethisch“, “SRI“, “MVI” “sustainable” op kleven, worden in de literatuur dan ook beschuldigd van GREENWASHEN. Dit begrip wordt gebruikt naar analogie met het befaamde witwassen van misdaadgeld. Met een niet correcte sticker wordt het product toch verkocht aan niets-vermoedende beleggers met het hart op de juiste plaats.

Ik ben zelf géén financiëel analyst en heb ook niet de tijd en de mogelijkheid om daar prioriteit aan te geven, maar zo je als lezer weet dat 1 van de fondsen die ik je aanbied in mijn portefeuille, toch erg veel boter op het hoofd heeft, wil dit dan zeker (& graag met bewijzen hiervan) mededelen. Dit staat me toe om het fonds eventueel uit het aanbod te halen.

Heb je weet van fondsen die interessant zijn en niet in het aanbod zitten, laat het dan ook maar op dezelfde wijze aan mij weten. Ik zeg er op voorhand nog eens bij dat ik als verzekeringsmakelaar bij sommige aanbieders van financiële producten niet terecht kan. Dus het zal niet steeds lukken om het fonds mee in mijn aanbod op te nemen.

Al bij al denk ik dat mijn aanbod ruim genoeg is om er met gerust gemoed keuzes uit te maken. Het is zeker niet perfect, maar zoals we allemaal weten: als je wacht tot de perfecte vrouw/man komt opdagen, dan blijf je allicht alleen achter en heb je diverse goede matches aan je voorbij laten gaan. Beter beleggen in producten die op de goede weg zijn, dan aan de kant blijven staan en niet tot actie komen. Want al bij al lijkt het toch alsof ethisch beleggen erg vergelijkbaar is met elektrisch autorijden. Velen spreken er over & vinden het interessant én nodig, maar als puntje bij paaltje komt, dan zijn er steeds argumenten om toch voor een ander voertuig te kiezen.

(update 10/12/2015): hoewel de kern van bovenstaand artikel nog steeds correct is, zijn de cijfers die er in opgenomen zijn ondertussen meer dan achterhaald. Momenteel is ons aanbod in fondsen verdubbeld. In 2015 vinden wij bij de scoring van diverse instanties  (Ethibel, Novethic, FNG,Luxflag) 14 van de door ons opgevolgde fondsen die aanbevolen worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *