Categorieën
home

De Zweedse belofte: Mamma Mia ?

 

kansen voor wie ze niet nodig heeft
kansen voor wie ze niet nodig heeft ?

Al maanden gonsde het in België dat er een nieuwe regeringswind nodig was. Liefst zonder de vermaledijde socialisten, die met alle zonden van Israël beladen als potverteerders in beeld gezet werden.   Na ettelijke onderhandelingen (natuurlijk niet over de postjes), is ze er nu. Ze wordt in de pers omschreven als de “Zweedse coalitie”. Maar dit blijkt toch vooral een verwijzing te zijn naar de vlag van het land. Helaas dekt ze niet de lading van wat we het Zweedse beleid zouden kunnen noemen..

Tegenstanders kraken de nieuwe ploeg alvast af met slogans die ze zo aan het populaire Zweedse exportproduct ABBA zouden kunnen ontlenen.

De modale burger zal er zijn Waterloo beleven, want the name of the game is besparen. Het is SOS geblazen voor de kansarmen, want the winner takes it all. Het is een coalitie die alleen inzet op Money, Money, Money waarbij men er alles aan zal doen om de “haves”  hun fun in a rich man’s world te laten behouden. Om CD&V te plezieren (knowing me, knowing you) wordt een ARCO-kronkel ingeschreven.  Diverse hete brijen heeft men als volmaakte Dancing Queens ontweken

Voorstanders vragen om het geheel een kans te geven.

Zij zetten de plaat Take a change on me op. Werkgevers en hun belangenorganisaties neuriën I have a dream waarin hun welvaartcreatie naar waarde geschat wordt en nieuwe kansen krijgt. En orde en plichten weer primeren op rechten. Desnoods met een Super Trouper, die wat vaker zichtbaar in het straatbeeld is.

 

zorgeloos voorbijgaan aan de noden van komende generaties?
zorgeloos voorbijgaan aan de noden van komende generaties?

 

Omdat een situatie meestal veel meer kanten heeft dan zwart/wit-tegenstellingen kunnen schetsen is het misschien ook wel nuttig om zich op dat andere Zweedse exportproduct te laten inspireren: Pippi Langkous, het vrijgevochten meisje dat de meest conventionele ideeën fris weglachte en haar eigen gang ging, vertrouwend op haar eigen kracht en inzicht (en -tja, niet aan iedereen gegeven- ook een grote financiële draagkracht).Het zou alvast weer wat kleur (kakelbont?) kunnen brengen in de vastgelopen polarisatie pro of contra de nieuwe bewindsploeg.

Want uitdagingen zijn er genoeg: jeugdwerkloosheid, economische stagnatie, hoge staatsschuld, betaalbaarheid van de pensioenen, duurzaamheid, global warming,…  En die zullen niet opgelost worden door zich op het standpunt te stellen dat  niet wij, maar de ander zijn steentje moet bijdragen.

En op dit vlak kon Zweden misschien toch een lichtend voorbeeld zijn. Gezien Zweden #1 land op vlak van ESG  ( ESG:  E= milieu, S = sociaal , G = transparantie in beleid ) is volgens Robeco.

Jammer dus voor alle Belgische Fernando‘s en Mamma Mia ’s dat hier niet echt inspiratie uit gehaald werd tijdens het conclaaf.

Door Patrick

Belgisch verzekeringsmakelaar (voordien sociaal-assistant en bankagent) bij wie -door de financiële crisis van 2008 én de gevolgen voor overheden, banken en burgers- volgende inzichten rijpten:
1. Uitsluitend 'sparen' is organiseren van uw eigen verarming. Dit door de combinatie van inflatie & ultra-lage rentes.
2. 'Beleggen' is nodig om nog enig rendement te behalen.
3. Dit kan ook zonder mens, maatschappij en milieu te schaden.
Ik doe dit via beleggingsverzekeringen (Tak 23). In de blogberichten licht ik mijn zoekproces én mijn inzichten in de wereld van duurzaam beleggen toe.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.