Categorieën
home

De Ronde van €-rijk: een parabel – deel 2: deelnemen is al winnen

 

De commerciële belangen bij de Ronde van Frankrijk zijn erg groot. De organisatoren, A.S.O., hebben dus erg veel macht, gezien ze beslissen wie al dan niet kan deelnemen aan de Ronde.

houdt de financiële touwtjes vast
houdt de financiële touwtjes vast

Commerciële bedrijven die ofwel in de tourcaravaan of via andere reclamemogelijkheden tijdens het gebeuren zichzelf in de kijker kunnen plaatsen hebben een erg grote zichtbaarheid. Daarom zijn er velen, die zich geroepen voelen. Maar zijn er helaas minder gegadigden.

Ook bij de wielerploegen geldt dit. De tourdirectie kan relatief vrij belissen welke ploeg ze tot de Tour toelaat en welke niet. Het hebben van wielervedetten of regelmatig presteren helpt, maar is geen voldoende voorwaarde om geselecteerd te worden.

Dit leidt er toe dat zowel commerciële bedrijven als sportmensen, die naast de deelname grijpen, dreigen uit het zicht te verdwijnen. Terwijl ze misschien wel goede producten hebben / goede renners zijn.

Bij beleggen is het vaak ook zo. De pers biedt slechts een beperkt venster op de wereld. Vele aspecten van het bestaan blijven er onderbelicht. Ook in de financiële pers. Men werkt er vaak vanuit een bepaald sjabloon, dat zeker zijn verdiensten heeft. Maar ook zijn beperkingen. Wie wil beleggen zal vaak geconfronteerd worden met dergelijke formats: aandelen versus obligaties, spaar- of termijnrekeningen versus fondsen, risico versus geen risico, Europa of opkomende markten, Euro of dollar, ... .

Dat beleggen zoveel meer kan zijn (investeren in studie, in kostenbesparende ingrepen -vb. isolatie-, in solidariteit met mensen van hier of ginder, ….) verdwijnt meestal uit het verhaal. Dit is jammer maar helaas.

Net zoals wielrennen tijdens de Tour erg weinig ruimte laat voor andere sporten, wordt het beleggingsverhaal vaak ook verengd tot ‘the usual suspects’. En omdat daar het geld én de roem te rapen valt, komt het er dus op aan om mee te zijn, opgepikt te worden. Anders geraak je niet in the picture. En dus is hier ook deelnemen vaak al een stukje winnen.

rarara? 't is geel en toch geen trui.
rarara? ’t is geel en toch geen trui.

Slaag je erin je beleggingsproduct in de aandacht te brengen en te houden, dan ben je al halverwege. Product placement rendeert immers.

Door Patrick

Belgisch verzekeringsmakelaar (voordien sociaal-assistant en bankagent) bij wie -door de financiële crisis van 2008 én de gevolgen voor overheden, banken en burgers- volgende inzichten rijpten:
1. Uitsluitend 'sparen' is organiseren van uw eigen verarming. Dit door de combinatie van inflatie & ultra-lage rentes.
2. 'Beleggen' is nodig om nog enig rendement te behalen.
3. Dit kan ook zonder mens, maatschappij en milieu te schaden.
Ik doe dit via beleggingsverzekeringen (Tak 23). In de blogberichten licht ik mijn zoekproces én mijn inzichten in de wereld van duurzaam beleggen toe.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.