Categorieën
home

De Ronde van €-rijk: een parabel – deel 1: bij de start

 

De 100e Ronde van Frankrijk wordt betwist. Een commercieel circus met veel economische belangen. Een massa kijklustige supporters volgen wat een meute al dan niet kunstmatig geforceerde sportmensen gedurende enkele weken presteren. Er is veel dagcommentaar in de pers of aan de toog. Het lijkt alsof de nulmeridiaan tijdelijk door de navel van de geletruidrager loopt.

tour de force?
tour de force?

Het gebeuren vormt een mini-biotoop, die zeker voor sociologen erg interessant is. In enkele stukjes gaan we de Tour de France eens als spiegel gebruiken om het over beleggingen te hebben.

Omdat de tijd van de “Frank” als munteenheid -tot nader order ;-< achter de rug ligt- zullen we onze stukjes daarom onder de noemen De Ronde van Eurorijk noemen.

Een startende belegger voelt zich wellicht een beetje zoals een supporter bij aanvang van de Tour. Hij volgt het rumoer van een spektakelstuk dat zich op gang trekt.

In kranten, op radio en TV worden voorbeschouwingen gegeven: hoe zwaar is het parcour ?, wie is in de form van zijn leven?, waar zit de sterkste ploeg?, wie heeft de beste voorbereiding achter de rug?, … en als slot uit dit alles: wie is de te kloppen man, de favoriet?

Net zoals iemand met beleggingsinteresse zich kan informeren : wat zijn de economische en financiële omstandigheden vandaag?, welke beleggingsproducten hebben het de voorbije periode goed gedaan?, bij welke bank/beheerder zitten de beste analisten?,  … om tot de eindvraag te komen: met welk beleggingsproduct haal ik straks het beste rendement?

En in beide gevallen blijft ook de vraag: wordt het spel eigenlijk wel eerlijk gespeeld?

Door Patrick

Belgisch verzekeringsmakelaar (voordien sociaal-assistant en bankagent) bij wie -door de financiële crisis van 2008 én de gevolgen voor overheden, banken en burgers- volgende inzichten rijpten:
1. Uitsluitend 'sparen' is organiseren van uw eigen verarming. Dit door de combinatie van inflatie & ultra-lage rentes.
2. 'Beleggen' is nodig om nog enig rendement te behalen.
3. Dit kan ook zonder mens, maatschappij en milieu te schaden.
Ik doe dit via beleggingsverzekeringen (Tak 23). In de blogberichten licht ik mijn zoekproces én mijn inzichten in de wereld van duurzaam beleggen toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.