Categorieën
home

De eigen portefeuille in september 2015

 

De voorbije maand was er weer eentje waarbij het begrip volatiliteit zijn rechten opeiste. Na de crash van 24/08 ll. (China) bleef het voor beleggers onduidelijk welke richting het uitging. Europese bedrijven, die veel exposure hebben in China zagen hun genoteerde waarde achteruitgaan. Maar ook grondstoffenverwerkers deelden in de klappen. Als de groei in China lager uitvalt, dan worden er minder grondstoffen verkocht/verwerkt.

Ook in de VS bleef een duidelijk signaal uit. Yellen besliste om niet te beslissen. Of de rente er nu nog dit jaar omhoog gaat is onzeker. Terwijl de markt liever werkt met zekerheden.

Van "Vorsprung durch Technik" Vorsprung durch Fraude".
Van “Vorsprung durch Technik” Vorsprung durch Fraude”.

Als klap op de vuurpijl bleek dat bleek dat 1 van de belangrijkste automerken ter wereld ons vierkant voorgelogen heeft. VW (wiens slogan DAS AUTO niet minder suggereert dan dat ze dé referentie op autovlak zijn) en ook enkele van haar andere merken ( AUDI, SEAT, SKODA), bleek uit oogpunt van winstmaximalisatie de uitstootwaarden van enkele van zijn wagens via software frauduleus naar beneden te hebben gehaald. Niet alleen VW, maar de volledige Europese autosector (ook met enkele toeleveranciers) werd daarvoor op de beurs afgestraft.

Al deze tekenen waren uiteraard niet positief en hebben zich ook vertaalt in een waardedaling van onze eigen portefeuille. Voor het eerste sinds midden 2012 staat het rendement sinds jaarbegin in het rood. Dit met een verlies van 0,45 %.

 

Door Patrick

Belgisch verzekeringsmakelaar (voordien sociaal-assistant en bankagent) bij wie -door de financiële crisis van 2008 én de gevolgen voor overheden, banken en burgers- volgende inzichten rijpten:
1. Uitsluitend 'sparen' is organiseren van uw eigen verarming. Dit door de combinatie van inflatie & ultra-lage rentes.
2. 'Beleggen' is nodig om nog enig rendement te behalen.
3. Dit kan ook zonder mens, maatschappij en milieu te schaden.
Ik doe dit via beleggingsverzekeringen (Tak 23). In de blogberichten licht ik mijn zoekproces én mijn inzichten in de wereld van duurzaam beleggen toe.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.