Categorieën
home

De eigen portefeuille in september 2014

 

Qua warmte kunnen we niet klagen over de voorbije maand. Een typische Indian Summer viel ons hier te beurt. Op financiëel vlak was er ook iets van de loomte te voelen. Een lichte achteruitgang van het rendement op de ethische beleggingsportefeuille is hiervan het resultaat. Nu klokt ze YTD af op + 4,99 %.Het detail ervan vindt als bijlage hier.

De individuele fondsen reageerden erg verschillend. Er is geen duidelijke lijn in te trekken. Heeft dit te maken met de onzekere markt (zal het economisch herstel in Europa nu al dan niet van de grond komen?), de blijvende geopolitieke onzekerheid (Oekraïne, Kalifaat van de Islamitische Staat , onrust in Hongkong, …) , de politieke macht in verandering (EU installeert nieuwe leiding, België zoekt naar regering, ….),  financiële onduidelijkheid (de resultaten van de nieuwe stresstest van banken komt er aan, breekt deflatie door, wanneer stopt VS met kunstmatige geldcreatie en zal Europa daar nu wel mee beginnen,….), ….

schrik werkt verlammend
schrik werkt verlammend

Vast staat dat de spaarrekeningen nog aangroeien, ondanks de steeds lagere rente.

De durf om zijn nek uit te steken en keuzes te maken verliest het blijkbaar nog steeds van de angst (dat het financiële trauma van eind 2007 – begin 2009 zich morgen kan herhalen).

Door Patrick

Belgisch verzekeringsmakelaar (voordien sociaal-assistant en bankagent) bij wie -door de financiële crisis van 2008 én de gevolgen voor overheden, banken en burgers- volgende inzichten rijpten:
1. Uitsluitend 'sparen' is organiseren van uw eigen verarming. Dit door de combinatie van inflatie & ultra-lage rentes.
2. 'Beleggen' is nodig om nog enig rendement te behalen.
3. Dit kan ook zonder mens, maatschappij en milieu te schaden.
Ik doe dit via beleggingsverzekeringen (Tak 23). In de blogberichten licht ik mijn zoekproces én mijn inzichten in de wereld van duurzaam beleggen toe.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.