geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in november


 

Val bij ARCO-spaarder mogelijk dichtgeklapt.

De voorbije maand is in financieel België vooral aandacht besteed aan de begrotingsopmaak 2013. Naar het einde van de maand werd alle aandacht weer toegespitst op de behandeling van de Arco-spaarders, die volgens auditeur van Raad van State geen recht zouden hebben op staatswaarborg. Ongeveer 1 jaar geleden was hen nog beloofd dat dit wel het geval zou zijn. Het omvallen van Dexia en de rol en aansprakelijkheid van het ACW werd weer druk becommentarieerd.

In het buitenland is vooral de herverkiezing van Barack Obama belangrijk geweest. In alle stilte wordt nu gewerkt aan het wegwerken van de fiscale cliff. Als de Republikeinen en de Democraten met getrokken messen tegenover elkaar blijven staan, dan zou 2013 wel eens erg depressief kunnen starten. Uiteraard was er ook terug een zoveelste gewapend conflict tussen Israël en de Palestijnen. Na het staakt het vuren blijkt de dodentol aan Palestijnse kant terug vele malen hoger te zijn dan die aan de andere kant. Hiermee isoleerde Israël zich nogmaals van een flink gedeelte van de wereld. Alleen de VS blijft pal achter ‘zijn vriend’ staan. Hiermee werd de aandacht weer op het Midden Oosten getrokken en daar blijkt toch dat de democratische verwachtingen van de  Arabische Lente op enkele plaatsen -zoals Egypte, waar huidige machthebber Mohamed Morsi al met het “koosnaampje” Farao bedacht werd- ondertussen toch wel weer in de kiem gesmoord lijken.

Doha, waar de vos de passie preekt

 Tot slot dient ook vermeld te worden dat er een nieuwe  klimaatconferentie bezig is. Ditmaal in oliestaat Qatar. De voorzitter van deze conferentie, Abdullah bin Hamad Al-Attiyah, is de vicepremier van Qatar. Hij had lang een leidinggevende functie bij OPEC en was in 2008 zelfs winnaar van de “Petroleum Executieve of the Year Award”. Het valt dus te betwijfelen of hij echt wel de klimaatbelangen centraal zal kunnen/willen stellen. Nochtans blijkt dit nog urgenter dan aanvankelijk gedacht. Meer en meer wordt duidelijk dat de opwarming versnelt. Het is tekenend dat zelfs grote investeerders er bij de wereldleiders op aandringen dat klimaatproblematiek ernstig genomen wordt en ook de stijging van het zeepeil gaat blijkbaar veel sneller dan eerst gedacht. Politieke spelletjes hierover of probleemontkenning blijven maar beter uit. Benieuwd of we binnen een week bij afloop optimistischer kunnen zijn.

Nic Balthazar zal er de pas afgewerkte video Sing for the Climate proberen vertonen. U kan deze hier reeds bekijken. Maar goed als Doha 2012 mislukt, dan is er toch al een vervolgconferentie gepland. Deze gaat volgend jaar door in …. juist ja, Polen: een land gekend om zijn steenkoolliefde. 😉   

Grieken geketend aan schuld

De eigen portefeuille is onder meer onder die gegevens, maar ook onder de algemene economische vooruitzichten gaan bewegen. In het begin van de maand was ze nog dalend. Maar vanaf de 2e helft van de maand is er weer een knik naar omhoog gekomen. Onder meer de verwachting dat er door de herverkiezing van Obama dadelijk werk kon gemaakt worden van het ontmijnen van de fiscale cliff speelde hier in mee. Ook het gestegen ondernemersvertrouwen (o.m. in Duitsland) en de consumptierush, die er in de VS was op Black Friday (dag na nationale feestdag Thanksgiving waarop Amerikanen zich bezondigen aan overconsumptie onder het motto Shop Till You Drop -shoppen tot we erbij neervallen-) doen beleggers geloven dat er terug perspectief is bij bedrijven en beurzen.  Ook het feit dat Griekenland een akkoord bereikte met IMF en Europa en alvast tijdelijk van de Grexit verlost is, stuwde de koersen naar het einde van de maand.

Ondertussen blijft bij ons de rente maar zakken. Door de daling van de rente, hebben de obligaties hun beste jaar sinds mensenheugnis achter de rug. Maar vooraleer iedereen zich op obligaties gooit, moeten we de vraag stellen: Wat nu? Als de rente op haar dieptepunt staat, zullen de obligaties in de toekomst alleen maar terug in waarde dalen. De trend van 2012 volgen en massaal obligaties of obligatiefondsen kopen is o.i. de kortste manier om in 2013 van een kale beleggingsreis terug te komen.   

Om kort te gaan:  de eigen portefeuille van de zaakvoerder van Coverbel is in november behoorlijk gestegen. Van 3,66 % rendement vanaf vergelijkingspunt 01/01/2012 naar 5,15 %. Deze stijging onderlijnt nog eens de volatiliteit bij fondsenbeleggingen. Maar door het feit dat er in de portefeuille momenteel 16 fondsen zitten worden de schommelingen toch wat uitgevlakt en moeten we ons niet zeeziek gaan voelen op een wisselvallige beurszee. 

December is een cruciale maand voor veel handelaars en bedrijven. Dit omdat ze vaak op die ene maand ongeveer 25 % van hun omzet draaien (cadeautjes, cadeautjes, cadeautjes, van Sint over Kerstmis tot Nieuwjaar).

Binnen enkele dagen zal duidelijk zijn of er nog een rally komt en we ons jaarlijks (gemiddeld) beoogd rendement van 5 % (ruimschoots)zullen halen of niet.  

December, wellicht de moeilijkste maand om consuminderen te promoten.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *