De eigen portefeuille in mei 2018

 

Zo! Dan zijn we nu met zijn allen beter beschermd wat onze privacy betreft. De GDPR/AVG werd van kracht per 25/05/2018. Diverse consultants, juristen, informatici hebben overuren geklopt en zijn ook langs de kassa gepasseerd.

Zelfs in the cloud gelden sinds 25/05/2018 nieuwe regels

Veel kleine en grote ondernemingen hebben uren gesleten in tal van vergaderingen en met naast zich roadmaps om tijdig aan de meet te raken. Er productief zal al dat werk niet geweest zijn. Maar, soit. Als het helpt om het vertrouwen in handel én zakenwereld weer wat op te bouwen en schurken afhoudt om misbruik te maken van goedgelovige mensen, die de moeite niet nemen om toetredingsvoorwaarden te lezen, dan is er misschien toch winst op het einde van de rit.

De appelflauwte, die in februari en maart van dit jaar over de beurzen waaide, is ondertussen opnieuw van de baan. April had al herstel ingezet en ook in mei zijn de globale cijfers terug beter. Onze eigen portefeuille (*) krabbelde verder recht en noteert nu terug positief: 2,34 % (YTD).

Verre van een hoeragevoel natuurlijk, want winst is nooit definitief, tenzij je tijdig verkoopt. En het moet gezegd de persoonlijke portefeuille staat terug boven water, maar bij al onze modelportefeuilles is de voorlopige opbrengst wat lager (5 ervan schrijven nog met rode cijfers).

Ook weet je dat er zelfs in een gunstig klimaat steeds onweerwolken aan de einder lonken. Deze maand zijn die niet minder manifest aanwezig.

Vrees dat pionnen vallen duikt weer op.

Aan het ander eind van de wereld heeft Argentinië moeite om zijn hoofd boven water te houden en legt zijn lot in handen van IMF. Minder ver van huis is er terug rumoer aan de zuidflank van Europa. Voorbij de grens stuikt de Turkse Lira in elkaar. Aan deze kant van de grens is het politiek klimaat in Italië weinig vertrouwenwekkend (anti-Europa, anti-€ en intentie tot verder laten oplopen van de staatsschulden). Ook in Spanje wordt de politieke stabiliteit getest. Terwijl in Groot-Brittannië de klok verder tikt en de uitstap uit de EU maar niet georganiseerd geraakt.  Genoeg triggers om stilaan het sinds 2013 ondergesneeuwde woord eurocrisis terug te gaan afstoffen? En Trump houdt het been stijf en start vanaf heden een handelsoorlog met Europa.

(*): N.a.v. de opslorping van Record Bank door ING deze maand, kocht ik 2 extra deelbewijzen van NN (L) Global Sustainable Equities. Dit als test om (beperkt) zicht te krijgen op hun werking rond beleggen. Deze zijn in een apart lijntje in de portefeuille vermeld.

Gepubliceerd door Patrick

Als prille volwassene was ik niet geïnteresseerd in geld. Laat staan in beleggen. Maar het kan verkeren. Door de financiële crisis van 2008 én de gevolgen voor overheden, banken en spaarders, rijpten bij mij andere inzichten. Door de combinatie van inflatie en ultra-lage rentes organiseert wie spaart zijn eigen verarming. We zullen beleggen als alternatief ernstig moeten nemen. Maar dan graag op een manier die de maatschappij, de medemensen en het milieu niet schaadt. Met deze blog licht ik mijn zoekproces en het aanbod dat daaruit voortgekomen is toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

shares