geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in mei 2014


 

hoeveel je het ook voedt, dikker wordt het niet.
hoeveel je je varken ook voedt, dikker wordt het niet.

Met een forse stijging in de voorbije maand staat de portefeuille -hier konsulteerbaar – nu op een rendement (YTD)  van 4,40 %.

Er viel bij alle betrokken beleggingsfondsen een stijging op te tekenen. De obligatiefondsen profiteerden nog maar eens van de gedaalde rente (en van de anticipatie dat de rente nog verder zal dalen). Bij de aandelenfondsen blijkt de risico-appetijt terug gestegen te zijn bij beleggers. De geopolitieke spanningen (Oekraïne) lijken de markt niet meer te beroeren.

De Bond-Zonder-Naam beurswijsheid :”Sell in May and go away” ging dus ook dit jaar niet op. Maar bij beleggen – anders dan bij sparen – is je winst niet definitief verworven. En het kan hard gaan in positieve kant zoals nu (YTD: eind april: 1,77 % – eind mei: 4,40 %), maar evengoed kan dit ook later terug negatief uitdraaien

Met onze gespreide portefeuille scoren we momenteel beter dan de vaak als benchmark verkozen MSCI World Index (YTD: 3.18 %), maar minder goed dan de Dow Jones Sustainable World Index (YTD: 6,17 %). Als we de focus nog verengen, dan doen we het ook minder goed dan de Euro Stoxx50 (YTD: 7,13 %), Bel 20 (YTD: 8,05 %) of de duurzame index Dow Jones Sustainable Europe Index (YTD: 10,50 %).

Natuurlijk hierbij gaat het telkens om aandelenindexen en in onze portefeuille zitten ook enkele obligatiefondsen en gemengde fondsen. Deze zijn minder risicovol, maar zullen daarom ook minder rendement genereren.

In tegenstelling tot de voorbije maanden – waar wel de verwachting was dat de groei in Europa zou opgetekend worden, maar dit nog niet in de cijfers tot uiting kwam – , zien we dat Europa momenteel wel zijn favorietenrol aan het waarmaken is.

Opvallend ook: de duurzame indexen presteren momenteel beter dan de klassieke indexen.

Er kan echter niet genoeg gewezen worden op het feit dat dit alles slechts een momentopname is. De volatiliteit is voldoende bewezen door de sterke stijging in mei. Elke projectie van deze cijfers naar de toekomst is derhalve op los zand gebaseerd.

Toch doet het deugd, in de eigen portefeuille tendensen te zien, die in internationaal onderzoek ook aan bod komen.

Kortzichtigheid bij klassieke beleggers in 1 plaatje
Kortzichtigheid bij klassieke beleggers in 1 plaatje

Duurzaam beleggen met aandacht voor mens & milieu en los van kortetermijndenken

  • kan
  • heeft zin
  • én biedt rendement

Omdat Latijnse spreuken populair zijn en in Vlaanderen aan winnaars toegeschreven worden, besluiten we deze bijdrage dan ook maar met: “quod erat demonstrandum“.

Aan de lezers die maatschappelijk verantwoord investeren genegen zijn, dan ook een oproep om zelf de hand aan de ploeg te slaan. En zo nodig op onze bemiddeling beroep te doen. Wij publiceren 1 reële portefeuille, maar weten dat die niet op ieder klantenprofiel kan toegepast worden. Daarom hebben we ook tal van alternatieven uitgewerkt.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *