Categorieën
home

De eigen portefeuille in maart 2015

 

Maart was  een uiterst drukke maand op professioneel gebied. Hierdoor was er geen tijd om in redactionele bijdragen te voorzien op deze blog.

Bijna alles staat op forse winst. maar blijft dit duren?
Bijna alles staat op forse winst. maar blijft dit duren?

De portefeuille bleef echter wel in de markt. En ze evolueerde ook “marktconform“. Wie de pers in de voorbije weken las, is zich bewust van het feit dat rentes blijven dalen en dat de meeste aandelenbeleggingen het goed deden. In Europa zelfs uitzonderlijk goed.

Zo ook bij onze portefeuille, die momenteel afklokt op een YTD-rendement van 14,86 %. U vindt ze hier. We blijven hiermee bewijzen dat ethisch beleggen rendabel kan zijn.

Wie de portefeuille in de excellsheet bekijkt én vergelijkt met de vorige maand, zal zien dat er nagenoeg op de gehele lijn winst geboekt werd. Alleen op enkele fondsen die we maandelijks bij DLL betrekken zit er ogenschijnlijk verlies. Doen die beheerders het dan slecht in een stijgende markt? Neen. De reden van dit verlies is toe te schrijven aan de maandelijkse instapkost. Op op enkele weken tijd kan je die meestal niet zomaar recupereren. Zeker niet als het fondsen zijn die conservatief beleggen. Deze worden immers niet opgestuwd zoals dit bij aandelenfondsen de laatste maanden wel gebeurde.

Wie nog nader kijkt zal zien dat bij de Belgische Tak23-fondsen de vermeldde waarde per eenheid ook lichtjes gewijzigd werd.

We halen voortaan bij Belgische verzekeraars de koersen ook uit de eigen sites van die verzekeraars. Dit terwijl we in het verleden stelselmatig de koers van deze fondsen, zoals we ze terugvonden op de financiële infosite Morningstar vermeld hadden. Dit was vooral ingegeven door gemakzucht (ook de koers van de andere fondsen haalden we daar). Maar dit is wel wat vertekenend, gezien op de Morningstarsite de koersen van het fonds zelf vermeld zijn én wij hier de fondsen aankochten binnen een Tak 23-structuur van een verzekeraar. De kosten, die de verzekeraar zelf aanrekent, zaten dus niet in ons overzicht inbegrepen, waardoor we in feite stelselmatig een verkeerde (te positieve) waardering toekenden aan het fonds. Voortaan is dit euvel verholpen. Door iets grotere transparantie en performantere software bij verzekeraars kunnen we die info nu vlotter terugvinden.

 

Door Patrick

Belgisch verzekeringsmakelaar (voordien sociaal-assistant en bankagent) bij wie -door de financiële crisis van 2008 én de gevolgen voor overheden, banken en burgers- volgende inzichten rijpten:
1. Uitsluitend 'sparen' is organiseren van uw eigen verarming. Dit door de combinatie van inflatie & ultra-lage rentes.
2. 'Beleggen' is nodig om nog enig rendement te behalen.
3. Dit kan ook zonder mens, maatschappij en milieu te schaden.
Ik doe dit via beleggingsverzekeringen (Tak 23). In de blogberichten licht ik mijn zoekproces én mijn inzichten in de wereld van duurzaam beleggen toe.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.