Categorieën
home

De eigen portefeuille in juli 2014

 

Een groot pak van de bewoners in de Westerse wereld is in de ban van vakantie en  zonnebrand. De rest van de wereld lijkt gewoon in brand te staan.

Zoals Tom Waits het uitdrukt “The killing had intensified along the road to peace“.

De verontwaardiging over dit alles staat -uitzonderingen niet te nagelaten- op een laag pitje.

De grote geopolitieke gebeurtenissen hebben tot heden ook geen ravage veroorzaakt in mijn portefeuille. Het YTD-rendement is gedaald naar 3,68 %. U vindt het maandelijks overzicht hier terug.

De obligatiefondsen die er deel van uitmaken profiteerden van een nieuwe rentedaling om zelf nog in waarde te stijgen. Bij de aandelenfondsen is de reactie meestal andersom, hoewel er ook daar zelfs enkele nog lichtjes vooruit gingen.

Het is best mogelijk dat de fall-out van enkele van de gebeurtenissen uit juli zich met vertraging in de komende weken/maanden zal manifesteren. Zo kunnen economische sancties tov. Rusland de uitvoer van enkele Europese bedrijven verminderen en kan de economische groei daardoor verder terugvallen. Het bankroet van Argentinië zou de aandacht ook kunnen trekken op andere landen die er qua staatsschuld en terugbetalingscapaciteit niet goed voorstaan.

Voorlopig dus veel onduidelijkheid over de richting die voor ons ligt. Het lijkt voorlopig mee te vallen. Maar het is al meer stil geweest voor de storm uiteindelijk in alle hevigheid ontstak.

Door Patrick

Belgisch verzekeringsmakelaar (voordien sociaal-assistant en bankagent) bij wie -door de financiële crisis van 2008 én de gevolgen voor overheden, banken en burgers- volgende inzichten rijpten:
1. Uitsluitend 'sparen' is organiseren van uw eigen verarming. Dit door de combinatie van inflatie & ultra-lage rentes.
2. 'Beleggen' is nodig om nog enig rendement te behalen.
3. Dit kan ook zonder mens, maatschappij en milieu te schaden.
Ik doe dit via beleggingsverzekeringen (Tak 23). In de blogberichten licht ik mijn zoekproces én mijn inzichten in de wereld van duurzaam beleggen toe.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.