Categorieën
home

De eigen portefeuille in januari 2016

 

De voorbije maand was somber. Niet alleen voor de culturele wereld, waar zowel de plaatselijke bard Zjef Vanuytsel ten grave werd gedragen, maar ook de komeet David Bowie nog 1 x een raket  in de vorm van zijn Blackstar afschoot en dan eveneens onverwacht- aan dezelfde ziekte K – in de nevelen der tijd verdween. Beiden domineerden de muziek in de vroege jaren ’70 van de vorige eeuw.

Geen wonder dat ik er zelf zwaar door beïnvloed ben. Hoe gedateerd sommige nummers ook klinken, onderstaande is toch een warme oproep tot en geloof in solidariteit. Het past om in een blog ethisch beleggen, waar het sociale aspect toch 1 van de insteken is  (ESG) hier even hulde te brengen aan Zjef. Bowie kreeg genoeg aandacht in de pers.

Januari was dus somber. Uiteraard voor iedereen die het afschrijft van zijn spaarrekening kreeg en het meemaakte dat verschillende banken de rente deze maand nog wat verder naar beneden trokken. Maar ook somber voor wie belegde.

De koersen zijn globaal fel naar beneden getuimeld. dit o.m. als gevolg van deze factoren:

  • De Chinese crisis uit augustus 2015 bleek in veel vooruitzichten voor 2016 nog na te galmen. Zal de vrees voor een harde landing van de economie en de ondoorzichtelijke financieringssituaties ook effect hebben op de gemiddelde China Girl?

 

Het verwondert niet dat dit alles afstraalde op de markt en de cijfers dieprood liet kleuren. Ook onze portefeuille verloor een pak van haar pluimen. Ze strandde op – 6,63 % (YTD) .  Maar we gaan voorlopig niets doen. Keep Calm and Carry On. Negatieve periodes en positieve periodes horen er nu eenmaal bij. Als er iets is waarover financiële analisten het eens zijn, dan is het wel dat 2016 een jaar wordt van verhoogde volatiliteit.

Schuilen tijdens een storm kan nuttig zijn. Maar door te schuilen geraak je zeker ook niet vooruit.

Door Patrick

Belgisch verzekeringsmakelaar (voordien sociaal-assistant en bankagent) bij wie -door de financiële crisis van 2008 én de gevolgen voor overheden, banken en burgers- volgende inzichten rijpten:
1. Uitsluitend 'sparen' is organiseren van uw eigen verarming. Dit door de combinatie van inflatie & ultra-lage rentes.
2. 'Beleggen' is nodig om nog enig rendement te behalen.
3. Dit kan ook zonder mens, maatschappij en milieu te schaden.
Ik doe dit via beleggingsverzekeringen (Tak 23). In de blogberichten licht ik mijn zoekproces én mijn inzichten in de wereld van duurzaam beleggen toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.