geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

De eigen portefeuille in februari 2016


 

Het was een warme winter in Europa. De verwarmingskosten in de gezinnen en de bedrijven zullen beter meevallen dan verwacht. Temeer omdat de olieprijzen blijvend laag zijn. De turteltaks zal dus wellicht door de meesten van ons geslikt kunnen worden. Het vroor alleen in onze portefeuille. De opbrengst van het spaargeld verschrompelde nog verder. Beleggers doken de eerste 2 maanden van dit jaar diep in het rood.

Vandaag is rood de kleur van ons rendement
Vandaag is rood de kleur van ons rendement

Onze eigen portefeuille welke in januari 6,25 % van haar waarde verloor, krabbelde nog lichtjes achteruit tot -6,44 % YTD (u vindt de link onderaan dit artikel).

Dit suggereert dat de malaise aan het uitbodemen is. Maar zekerheid hierover is er alvast niet.

In de financiële wereld worden momenteel erg wisselvallige standpunten ingenomen. Sommigen zien een nieuwe crash in de nabije toekomst en raden u aan om naar fysiek goud en andere edelmetalen over te stappen. Andere zien in de huidige dip eerder een aankoopmoment.

In onze portefeuille valt alvast op dat

  • de obligatiefondsen het voorlopig (en dit tegen verwachting in) goed deden.
  • de aandelenfondsen met exposure op VS doen het niet goed, maar deze met focus op Europa doen het nog slechter, hoewel analisten Europa naar voor schoven als the place to be.
  • onze groene energiefondsen hebben allemaal te lijden onder de terugloop van de olieprijs. Ofwel worden ze over dezelfde kam geschoren als de klassieke energiefondsen, ofwel is de verwachting dat door de superlage olieprijzen de alternatieven -op korte termijn althans- niet meer aantrekkelijk genoeg zijn.

Het is moeilijk om te adviseren in tijden dat de angst terug een voet tussen de deur steekt. De oude Warren Buffettis gekend om zijn uitdrukking “Try to be greedy when others are fearful. And try to be fearful when others are greedy”.

Carl uit Up! & Warren Buffett combineren. levenservaring en durf. Wij ook?
Carl uit Up! & Warren Buffett combineren. levenservaring en durf. Wij ook?

Als we dit adagium toepassen, dan is het nu het moment om bij te kopen. Helaas voelt dit voor veel mensen tegennatuurlijk aan en slaat daarom de verlamming toe. Men durft niet instappen en blijft zijn geld parkeren op spaarrekeningen.

Zal in maart de financiële lente in beleggersland terugkeren? Of zal verdere verkoopdruk van overheden uit olierijke landen de daling bestendigen?  We weten het uiteraard niet. De ogen zullen alvast gericht zijn op onder meer de voorverkiezing van de Amerikaanse presidentskandidaten en op de nieuwe interventie van Mario Draghi. Omdat de markt hem in december niet geloofde, zal hij nu mogelijk met een sterker verhaal willen uitpakken.

Maar hoe dan ook de kunstmatige lucht die centrale bankiers in de markten gepompt hebben om deze te reanimeren, zorgt er voor dat de situatie nog steeds uitzonderlijk is. Ooit zal de patiënt terug op de eigen adem moeten kunnen rekenen. Tot heden blijft hij eindeloos aan het infuus hangen. Is ontwaken nog mogelijk en wie zal dan uiteindelijk de rekeningen gepresenteerd krijgen?

  • De spaarder, die met bail-ins én financiële repressie zijn geld (gedeeltelijk) verliest?
  • De belegger die gepluimd wordt in een crash en steeds meer taksen moet betalen?
  • De gewone burger die ten gevolge van de overmatige staatsschuld zijn verwachtingen tov. de welvaartsstaat moet opbergen (weg belastingsverlagingen, weg uitbouw gegarandeerd pensioen en andere welzijnsvoorzieningen,…. )?

Het zijn zeker boeiende tijden, maar een duidelijke financiële strategie opbouwen in de huidige omstandigheden is niet evident.

Dat beleggen deel uitmaakt van deze strategie is onze vaste overtuiging.

Dat niet-financiële criteria (goede arbeidsverhoudingen, gendergelijkheid, faire taxatie, milieuaspecten, ….) bij uw beleggingskeuzes ook belangrijk zijn, willen we eveneens verder onderschrijven.

Of de combinatie van beide is o.i. een noodzakelijk pad. En een pad dat -als we ons baseren op de laatste decennia- niet moet onderdoen voor dit van  klassieke beleggers. Maar juist door de vastgestelde correlatie met klassiek beleggen steekt hier ook een stuk onzekerheid in. Een resultaatsgarantie op een zorgeloze financiële toekomst is er dus niet. Maar dat lijkt de optie om te kiezen voor zekerheid (spaarrekening,….) ook niet langer te zijn. Dan toch maar springen, zeker?


Eén reactie op “De eigen portefeuille in februari 2016”

  1. Interessant stuk over het beheren van onze eigen portefeuille, bedankt hiervoor. Welke manier het beste is, zal voor iedereen anders zijn. Misschien heb je helemaal gelijk en moeten we gewoon springen i.p.v. kiezen voor zekerheid, om zo de economie een boost te geven. We shall see!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *