Categorieën
home

De eigen portefeuille in december 2016

 

Het volledige jaar leek op een sisser uit te lopen voor de gemiddelde belegger. Maar sinds de onverwachte verkiezing van Donald Trump tot nieuwe president in de VS, lijkt er terug leven in de brouwerij te zijn. De waarde van de $ steeg tov. de €. Financiële instellingen (hoop op rentestijgingen), farma (opluchting dat Hillary Clinton haar ambities niet kon waarmaken) en grondstoffen (oliebaronnen tevreden en bouwbedrijven rekenen op infrastructuurwerken) veerden op. Of hiermee niet al een te groot voorschot op komende ontwikkelingen genomen is valt af te wachten.

Stijgende koersen tegen beter weten in?

Wellicht speelde ook de eindejaarrally mee. Investeerders, fondsbeheerders moeten straks hun resultaten bekend maken en zijn om die reden mogelijk gaan schuiven met hun middelen. De richtingloze evolutie (maar in veel fondsen kunnen we ook schrijven de gestage daling) van het voorbije anderhalf jaar lijkt omgebogen. Tenzij we natuurlijk gewoon een soort dead cat bounce beleven. Een laatste opleving vooraleer we moeten toegeven dat we echt in de shit zitten.  Een president die niet echt een uitgewerkt plan en visie heeft en zich als een olifant in een porseleinkast gedraagt, kan veel (economische) schade aanbrengen. Grote investeringsplannen zonder de aanwezigheid van voldoende geld (zal het dak terug van het schuldenplafond in de VS gaan) lijkt vragen om moeilijkheden. …

Gezien we geen glazen bol hebben én de website www.glazenbol.com  maar niet verkocht geraakt aan een accurate voorspeller, weten we het dus allemaal niet.

Wat we wel weten is dat we met onze eigen portefeuille ook even konden meesurfen op de stijgingsgolf. Hierdoor is het rendement van onze portefeuille (YTD) op de valreep alsnog veel positiever geëindigd dan dat we recent hadden durven denken. In feite cosmetica, gezien we nu terug kunnen uitpakken met een positief rendement  van 1,97 % op jaarbasis.

Maar goed. 2016 was een jaar van oorlog en weinig politieke hoop. Er zijn dit jaar enkele onvoorziene beslissingen gevallen (Brexit, Trump-election), waar we in de komende jaren de (verregaande?) gevolgen zullen van zien. Een wervend project of een leider, die verbindend is en toch durft zeggen waar het op slaat, kondigt zich niet aan. Maar omdat het donkerste gedeelte van de nacht zich voordoet net vooraleer de ochtend het licht aanbrengt en er ondanks alle duisternis toch tal van mensen en organisaties zijn die door hun inzicht én inzet als richtingsgevende sterren fonkelen, stappen we 2017 toch binnen met een optimisme, dat een noodzaak is. We wensen onze lezers en hun geliefden veel geluk in het komende jaar. En rekenen er op dat we met deze blog een steentje helpen verleggen op weg naar een inspirerend beleggingsgedrag.

Morningstar Sustainability Rating lijkt nog steeds niet geijkt.

En o ja, van een trend gesproken (zie ook vorige bijdragen over de eigen portefeuille): ook nu weer ontvingen 8 van de fondsen die we opvolgen in vergelijking met 1 of 2 maanden daarvoor een andere quotering van Morningstars Sustainability Rating. Ditmaal geen forse afwijkingen (4 x -1 en 4 x + 1), maar toch een aanwijzing dat de rating nog niet echt de stabiliteit heeft, die men van een betrouwbare financiële informatiebron kan en mag verwachten.

 

Door Patrick

Belgisch verzekeringsmakelaar (voordien sociaal-assistant en bankagent) bij wie -door de financiële crisis van 2008 én de gevolgen voor overheden, banken en burgers- volgende inzichten rijpten:
1. Uitsluitend 'sparen' is organiseren van uw eigen verarming. Dit door de combinatie van inflatie & ultra-lage rentes.
2. 'Beleggen' is nodig om nog enig rendement te behalen.
3. Dit kan ook zonder mens, maatschappij en milieu te schaden.
Ik doe dit via beleggingsverzekeringen (Tak 23). In de blogberichten licht ik mijn zoekproces én mijn inzichten in de wereld van duurzaam beleggen toe.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.