Categorieën
home

De eigen portefeuille in december 2015

 

In tegenstelling tot wat statistisch gezien in de meeste jaren het geval is, kwam er dit jaar geen decemberrally op de beurzen. Integendeel. De waarden gingen er in de meeste gevallen op achteruit. Ook bij onze portefeuille. Hierdoor strandde ze op een jaarrendement over 2015 van 7,94 %. U vindt ze via

Ethisch Beleggen? Nu ook via uw verzekeringsmakelaar !

terug, evenals de maandelijkse evolutie sinds maart 2012.

Omdat het een gespreide portefeuille behelst, deed ze het minder goed dan de specifieke Belgische beursindex Bel20 dit jaar. Maar bijv. wel beter dan de gekende wereldwijde index MSCI World. Is dit onze verdienste? Neen natuurlijk. Op voorhand is nooit uit te maken waar de groei en/of de achteruitgang zich zal manifesteren. Wij kunnen dit dus ook niet.

En zelfs het feit dat we nu voor het 4e jaar op rij (2012 : 5,47 %- 2013:  € 14,74 % – 2014 : 7,43 %) met behoorlijk positieve cijfers kunnen uitpakken bewijst niet dat we het nu wel in de vingers hebben. Het duidt er alleen op dat het inderdaad mogelijk is om goede rendementen te combineren met de wens om niet financiële elementen als ecologie én ethiek mee te nemen in je financiële beslissingen.

Onze persoonlijke portefeuille bestaat uit een combinatie van  20 verschillende fondsen. 6 ervan waren verlieslatend.

Het is trouwens opvallend dat het best presterende fonds in onze portefeuille Edmond de Rothschild Tricolore Rendement C blijkt te zijn. Het groeide met +/- 17 %. Een fonds dat vooral in Franse bedrijven investeert. En laat Frankrijk nu net niet in de kijker lopen als aantrekkelijk investeringsland.

Afwijking t.o.v. doelstelling maakt ingrijpen nodig.
Afwijking t.o.v. doelstelling maakt ingrijpen nodig.

EdR Tricolore Rendement werd in 2011 nog door Novethic bekroond om zijn SRI -insteek. Inmiddels blijkt dit niet echt meer het geval te zijn, waardoor het ook uit ons aanbod verdwijnt. Het fonds wordt in onze eigen portefeuille vervangen door bijstorting in 3 reeds eerder aangekochte fondsen: Pictet-European Sustainable Equities, Echiqieur Major en Blackrock New Energy Fund. En in 1 nog niet aanwezig fonds: Petercam Equities World Sustainable,

Hiermee blijft onze portefeuille trouw aan haar doel: ethisch- en duurzaam beleggen met zo min mogelijk greenwash. De jaarlijkse gratis switch, voorzien in het meeste Tak 23-fondsen zorgt dat dit zonder bijkomende kosten kan gebeuren.

Hiermee zijn we weer vertrokken voor een nieuw jaar, waarin je de evolutie van onze portefeuillle kan volgen. Onze teller staat terug op 0.

Door Patrick

Belgisch verzekeringsmakelaar (voordien sociaal-assistant en bankagent) bij wie -door de financiële crisis van 2008 én de gevolgen voor overheden, banken en burgers- volgende inzichten rijpten:
1. Uitsluitend 'sparen' is organiseren van uw eigen verarming. Dit door de combinatie van inflatie & ultra-lage rentes.
2. 'Beleggen' is nodig om nog enig rendement te behalen.
3. Dit kan ook zonder mens, maatschappij en milieu te schaden.
Ik doe dit via beleggingsverzekeringen (Tak 23). In de blogberichten licht ik mijn zoekproces én mijn inzichten in de wereld van duurzaam beleggen toe.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.