De eigen portefeuille in augustus

 

Zoals steeds nu ook weer een link naar de maandelijkse update van de persoonlijke portefeuille van de zaakvoeder van Coverbel. Het rendement tussen begin van het jaar en eind augustus (YTD) bedraagt nu 3,53 %. In vergelijking met eind juni is dit met 0,42 % afgenomen. Van de 18 opgenomen fondsen zijn er 11 die in de voorbije maand gestegen zijn, maar de daling in de andere 7 woog wat meer door. Zo zie je maar weer dat door de spreiding in de portefeuille de individuele bewegingen uitgevlakt worden en de volatiliteit (in + en – ) vermindert.

Verschillende westerse beurzen (vb. Bel20Eurostoxx50) zijn in de voorbije 2 maanden flink geklommen. Omdat dit eerder onverwacht was (alle indicatoren leken eind juni toch niet zo positief)  wordt wel eens gesproken van de meest gehaatte rally aller tijden. Omdat quasi niemand die had zien aankomen en de mindsets van de meeste mensen op vakantie stond, is de stijging aan velen voorbij gegaan. Dit wijst er nogmaals op dat het onmogelijk is steeds het juiste moment uit te kiezen om in of uit aandelen/obligaties/fondsen te stappen.

Om van A naar B te gaan moet je vooral vertrekken !

Het komt er vooral op aan om een besluit te nemen en er aan te beginnen. Bepaal je doel, bepaal je middelen, hou rekening met de  omgeving én vertrek. Door stil te staan is nog niemand ergens aangekomen. 

In mijn dagelijkse praktijk ervaar ik geregeld de angst om het veilige pad te verlaten. Ook al is dit pad een doodlopende straat geworden. Vasthouden aan oude verworvenheden en oude zekerheden leidt naar conservatisme en stilstand. Deze zomer werd in Gent opnieuw het mooiste dialectwoord verkozen. Voor 2012 werd dit “tsjiepmuile” , een woord dat iemand typeert die weinig weerstand heeft en daarom vlug in tranen uitbarst. Mijns inziens gaat dit woord momenteel ook op voor de vele mensen die al hun geld op spaarrekeningen oppotten en tegelijkertijd klagen dat het daar niets meer opbrengt.  Uiteraard is ethisch beleggen niet dé toverformule. Het is 1 mogelijke weg. Een weg, die naast eigen rendement ook maatschappelijke meerwaarde beoogt. En zoals de meeste wegen, is het ook een weg die niet kaarsrecht loopt, maar die je met kronkels (soms gaat je rendement ook achteruit) en bochten (soms moet je afscheid nemen van bepaalde investeringen/fondsen om verschillende redenen: meer greenwash dan MVI, niet de verhoopte opbrengst en ook geen beterschap in het verschiet,...) naar je plaats van bestemming brengt.

Dit verhaal probeer ik te brengen door de evolutie van de portefeuille open en bloot te presenteren. Dat ethisch beleggen ook even rendabel is als andere vormen van beleggen en niet alleen bestemd is voor geitenwollensokken-types is kennis die helaas nog niet overal bekend is. Daarom wijzen we nog eens naar deze rubriek op onze site.

Nu de vakantie achter de rug is, zou het wel eens kunnen dat we vlug terug bij de les geroepen worden en dat de volatiliteit weer toeneemt. In welke richting is af te wachten. De  eurocrisis kan in september weer kunnen opflakkeren. Ook worden de ogen stilaan gericht op de VS en wat de presidentsverkiezingen aldaar zullen teweegbrengen. Ondertussen zijn de energieprijzen weer aan het stijgen en zijn er tegenstrijdige berichten over de ekonomische situatie in China. Daarenboven is er op diverse plaatsen in de wereld in de voorbije maanden een grote droogte geweest (o.m. in VS) waardoor de oogsten zullen tegenvallen en de voedselprijzen zullen stijgen. Al deze elementen zullen zowel in ons dagelijks leven als in de financiële wereld verder doorsijpelen  Stay tuned …

Gepubliceerd door Patrick

Als kind en jong volwassene was ik totaal niet geïnteresseerd in geld. Laat staan in beleggen. Ik volgde in Gent een opleiding sociaal-cultureel werk en heb daarna een 10-tal jaar gewerkt als vormingswerker & later coördinator van volkshogeschool Elcker-Ik Gent. Op mijn 30e wees een vriendin me op de situatie van mijn ouderlijk thuisfront, waar een bank- en verzekeringskantoor aan opvolging toe waren. Ik heb me herschoold en ben sindsdien actief als verzekeringsmakelaar & bankagent. Geleidelijk heb ik daar mijn weg in gevonden. Het verleden heeft me echter niet volledig losgelaten. Ik hield voeling met ecologische- & andere maatschappelijke belangrijke thema's. De financiële crisis van 2008 en de manier waarop banken, overheden en klanten reageerden, heeft me doen besluiten om meer aandacht te gaan besteden aan ethisch beleggen. Met deze blog wil ik mijn zoekproces en het aanbod dat daaruit voortgekomen is toelichten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

shares