Aan de slag!

 

1. U wil via ons kantoor starten met ethisch beleggen?

De praktijk wijst uit dat we bevraagd worden vanuit alle uithoeken van Vlaanderen. Nodeloze verplaatsingen voor u of voor ons kosten veel tijd (en dus ook geld). Daarbij veroorzaken ze zonder meer ook milieuschade tijdens de mobiliteit. Om die reden proberen we vooraf al enig zicht op u én uw verlangens te krijgen.

We leven trouwens sowieso in een cultuur waarbij talrijke administratieve verplichtingen opgelegd wordt aan financiële tussenpersonen, vooraleer ze ook maar iets aan hun klant kunnen beginnen voorstellen. En aangezien we niet boven de wet staan, moeten we ons hieraan conformeren. A la guerre, comme à la guerre.

vergeet het maar.” Aan de slag!” begint met een papierslag.

 

 •  De wetgever verplicht ons om van elke klant een gestandaardiseerde klantenfiche in ons bezit te hebben. U vindt dit  document onder het tabblad CONTACT onder de naam Bezorg ons uw klantenfiche.
 • In het kader van bescherming van de consument, legt de wetgever ons de verplichting op om u een passend – & geschikt product voor te stellen. Om dit te kunnen doen, moeten wij peilen naar uw kennis én ervaring op vlak van beleggen, u bevragen op uw financiële draagkracht én uw financiële doelstellingen in kaart brengen. Dit alles noemt de FSMA “zorgplicht”. (zie p 32). Hiervoor werd  een gestandaardiseerde vragenlijst ontwikkeld. Ze helpt ons U een bepaald beleggingsprofiel aan te meten.  U vindt deze vragenlijst onder het tabblad CONTACT onder de naam Bepaal uw  beleggingsprofiel. Door op de verzendknop te duwen krijgen zowel wij als uzelf een kopie van uw antwoorden.
 • De benadering van het begrip zorgplicht zoals opgelegd door FSMA is o.i. niet alleen asociaal (iemand met weinig geld wordt in de huidige benadering aangemaand erg defensief te beleggen en wordt derhalve vastgehouden in producten die quasi niets opbrengen). Ze is ook erg beperkend. De resultaten van de profielbepaling worden immers voor een groot deel bepaald door uw eigen spaar- en beleggingsgedrag uit het verleden. En misschien wilt u juist breken met dit gedrag. Bijvoorbeeld omdat het volgens u niet voldoende toekomstgericht is (rekening houdt met uw toekomstige behoeftes) of omdat u van uzelf vindt dat u reeds voldoende defensieve financiële buffers opgebouwd hebt en daarom ook wat meer risico aankan/aandurft of ….   De wetgever sluit niet uit dat u afwijkt van het profiel dat wij voor u dienen te bepalen. Maar ze wil uitdrukkelijk niet dat financiële adviseurs u in afwijkende richtingen duwen. Het is derhalve aan te raden om zelf de resultaten uit deze bevraging (uw beleggingsprofiel) kritisch tegen het licht te houden. Misschien komt u dan tot de conclusie dat u beter wat opschuift. Naar bereidheid tot meer risico (met kans op hoger rendement) of juist naar minder risico (met kans op meer stabiliteit in opbrengst). Verder moeten wij van u ook weten welk kapitaal u wenst te investeren. En of u investeert met een eenmalige som (vanaf € 2.600 taksen en kosten inclusief) of eerder met periodieke bedragen wenst te investeren (vanaf € 104 / maand of € 312 / trimester taksen en kosten inbegrepen). Om onze voorstellen nog beter op uw behoefte af te stemmen, hebben we een bijkomend document opgemaakt. U vindt deze bijkomende vragenlijst onder het tabblad CONTACT onder de naam Verder Finetunen.

Eens u ons de klantenfiche terugbezorgd hebt, de profielbepaling doorlopen hebt én we tevens de pagina’s Verder Finetunen ontvangen hebben, kunnen we voor u aan de slag gaan. Wij bezorgen u een gepersonaliseerd voorstel én zullen u telefonisch contacteren.

De volgende fase is dan het maken van een afspraak om ons voorstel te bespreken. En dit zo nodig nog te aan te passen (misschien heeft u al enkele van de fondsen die wij u voorstellen, misschien wil u toch enkele andere accenten leggen,…).

Voor de afspraak moet U minstens 1 tot 1 1/2 uur tijd voorzien. Ik kom zo nodig bij U thuis. Maar u bent welkom op ons kantoor in 9000 Gent, Meerhem 149 H ( zo ziet het er uit op Google Places ) of in 8710 Ooigem, Desselgemsestraat 1 b/001 ( zo ziet het er uit op Google Places).

2. U wenst dat wij een informatiebijeenkomst voor u verzorgen?

 • Mogelijk wenst u met enkele vrienden, kennissen of binnen uw organisatie toch wat meer achtergrond, vooraleer ethisch te gaan beleggen.
 • Dit kan terug bij jouw in de buurt, maar ook in onze kantoren.

Onze vergaderruimte in Gent

We hebben voldoende plaats om tot gelijktijdig 10 mensen te ontvangen in ons kantoor in Gent of 6 mensen in ons kantoor in Ooigem.

Onze vergaderruimte te Ooigem

 • een voordracht met PowerPoint met toelichting over onze benadering is beschikbaar.

3. U wil iets anders van ons?

 • Bel ons tijdens kantooruren (09/3950303) . Of mail ons op  info@ethischbeleggen.com. Vermeld in het kort wat je van ons verlangt, voeg zo mogelijk ook een telefoonnummer toe & vermeld wanneer we je kunnen contacteren.

 

2 reacties op “Aan de slag!

  • Beste,

   We werken niet met rekeningen, maar met beleggingsverzekeringen.
   Stuur een berichtje naar info@ethischbeleggen.com met hoe we met je in contact kunnen komen (telefoonnummer,…). We contacteren je dan voor een afspraak en bezorgen je wat huiswerk ter voorbereiding.

   Hoogachtend,

   Patrick claerhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *