geef uw geld meer waarde

BELEGGEN? JA, maar niet ten koste van DE PLANEET EN DE SAMENLEVING! VIa DEZE one-stop-shop kan je in meer dan 100 ethische beleggingsverzekeringen investeren. Beschikbaar vanaf € 104 (periodiek beleggen) of € 2.600 (eenmalig BELEGGEN).
Wat past het best bij jouw principes en risiCoprofiel? we zoeken het samen uit: ☎ 0495/22 49 77 – ⌨ info@ethischbeleggen.com

Allianz: perfect of perfide?


 

Aan een verhaal zijn meerdere betekenissen te geven. En de betekenis wordt vaak bepaald door wie naar het verhaal kijkt en/of het vertelt. Zelf als men er min of meer dezelfde invalshoek op nahoudt, betekent dit nog niet dat men inhoudelijk op dezelfde lijn zit. De duurzaamheidsquotering van verzekeraar Allianz is daar een sprekend voorbeeld van.

The Good, the Bad or the Ugly?
The Good, the Bad or the Ugly?

Op 1 week tijd zijn er 3 lijsten verschenen, waar verzekeraar Allianz op prijkt. Nu is het mij niet te doen om er 1 verzekeraar uit te lichten, maar de waardering die Allianz op die lijsten krijgt doet op zijn minst de wenkbrauwen fronsen. En maakt duidelijk hoe verwarrend het duurzaamheidsdebat voor leken wel moet zijn.

Laten we beginnen met de publicatie van de DJSI 2013. In dit lijstje worden de leidende bedrijven op vlak van duurzaamheid opgenomen. Het betreft hier onderzoeksgegevens tot stand gekomen in een samenwerking tussen S&P Dow Jones Indices en RobecoSAM. En wie prijkt daar als primus inter pares als meest duurzame verzekeringsmaatschappij ter wereld? Allianz Se. Hoewel de Dow Jones Sustainability Indices niet onbesproken zijn, heeft deze ratings al een flinke traditie, gezien ze  opgestart werd in 1999. 

And the Oscar goes to ... ?
And the Oscar goes to … ?

Vervolgens is ook de nieuwste lijst met duurzame beleggingsfondsen volgens Novethic uitgekomen. Deze Franse organisatie heeft  aan 6 fondsen van Allianz haar speciale Label ISR toegekend en 2 andere fondsen worden eveneens onder hun definitie van duurzame beleggingen weerhouden.

Eerste Europees kwaliteitslabel sinds 2009 toegekend.
Eerste Europees kwaliteitslabel sinds 2009 toegekend.

Dan denkt een mens toch: alle goede dingen bestaan uit 3! Dit kan niet meer fout gaan.

Maar neen! In Nederland kwam deze maand in navolging van eerlijkebankwijzer.nl voor het eerst de eerlijkeverzekeringswijzer.nl uit.  Deze site, die een initiatief is van Amnesty International, Oxfam Novib, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en IKV Pax Christi heeft als doel het beleggingsbeleid van verzekeringsmaatschappijen te verduurzamen. Hiervoor bekijkt ze onder meer het globale beleid en de investeringspraktijk van de verzekeraars. 

Nederlands initiatief van NGO's en vakbond
Nederlands initiatief van NGO’s en vakbond

En het valt op dat de inschatting van Allianz hier zwaar negatief uitpakt.

Het mag helaas geen troost zijn dat dit voor de meeste betrokken verzekeraars geen leuke publiciteit is.

 Voor 2 organisaties, die vooral vanuit financiëel oogpunt kijken is Allianz dus eerder een engel. Terwijl vanuit de wereld van sociale organisaties de verzekeraar de zwarte piet toegespeeld krijgt.

In mijn functie als verzekeringsmakelaar én als bemiddelaar ethisch beleggen is het niet evident om hier een lijn te trekken. Het is trouwens ook niet duidelijk hoe de 3 betrokken organisaties tot hun oordeel gekomen zijn. Een euvel waar ook rapporten van consumentenorganisaties als Test-Aankoop wel eens aan lijdden.

En dan besteed ik zelf nogal wat tijd op de breuklijn tussen verzekeren en maatschappelijk verantwoord investeren. Hoe verwarrend moet dit alles dan niet zijn voor iemand die voor het eerst zijn teen in het water van MVI wil steken?

In België, waar ik ook met deze verzekeraar werk, ervaar ik niet echt veel uitgesproken duurzaamheid in de werking van Allianz. Maar dit valt minstens over de totale markt te zeggen. Het lijkt alsof verzekeraars hier tevreden zijn met behoud van status quo. Weinigen lopen vooruit om nieuwe tendensen echt vorm te geven. Bang dat hun kop er boven het maaiveld afgaat? 

Op de website van Allianz Belgium is er wel een pagina over hun aandacht voor duurzame ontwikkeling. Daar onderscheiden ze zich toch -sic- met de rest van de markt. In de makelaarspraktijk kan je daar echter erg weinig mee aanvangen. Een korting van 5 % op BA-premie auto voor wagens die weinig CO2-uitstoten is nu ook weer niet echt baanbrekend. Op beleggingsvlak is er géén permanent beleggingsaanbod dat inspeelt op maatschappelijk verantwoord investeren of op ecologische ontwikkelingen (klimaatverandering) beschikbaar. 

In Nederland spant men zich in om een specifiek verzekeringsproduct voor elektrische auto’s op de markt te brengen. Vanop afstand gezien, lijkt men daar toch vernieuwender bezig te zijn. Maar dit alles sijpelt amper door in de Belgische praktijk. Jammer en gemiste kansen dus.

Alleen investeringsopportuniteiten?
Alleen investeringsopportuniteiten?

Daarentegen is Allianz internationaal 1 van de grootste financiers op vlak van duurzame energieprojecten en heeft het als verzekeraar van dergelijke installaties ook  haar strepen verdiend.

Nogmaals, het is niet mijn bedoeling 1 verzekeraar te viseren. De erg verschillende waardering door 3 onafhankelijke instanties, die elk met ethiek en duurzaamheid bezig zijn, maakt het overduidelijk dat een verhaal meestal niet zwart/wit is. Het leven zit vol met grijszones.

Het is trouwens niet alleen zo als je anderen onder de loupe neemt 🙂 .  In mijn eigen praktijk zie ik ook wel eens dat je het er  op 1 vlak goed van afbrengt, terwijl een andere klant hetzij te lang moest wachten op behandeling van zijn dossier of dat je door tijdsgebrek en andere prioriteiten niet voor elk dossier de scherpst mogelijk prijskwaliteit kunt bekomen die je je klanten nochtans toewenst.

In de volksmond klinkt het wel eens van: “alles heeft een einde, alleen een worst heeft er twee“. Zolang die visie van relativeren van het eigen gelijk en ook andere standpunten toelaten maar niet leidt tot onverschilligheid. In die zin is het goed dat er gemeten wordt en dat er punten uitgedeeld worden. En een negatief rapport kan een aanzet zijn om zich te herpakken en werkpunten te inventariseren.

pek en verenHelaas moeten we in België vaststellen dat er vooralsnog weinig beleidsmensen onder de verzekeraars wakker liggen van hun score op de duurzaamheidshitparade.

Die lethargie verdient het om doorbroken te worden. Als het niet vanuit de verzekeraars zelf komt, zullen derden ooit toch met pek en veren langskomen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *